ЛЮКСЕМБУРГ - Европейският съюз да създаде сили за охрана на външните си граници и да получи правото да ги изпраща по кризисните им точки, предлага Франция.

Нейният вътрешен министър Бернар Казньов предложи това днес на среща с колегите си в Люксембург, посветена на охраната на външните граници на ЕС и на връщането на нелегалните имигранти.

Европейската гранична полиция да се формира на базата на сегашната гранична агенция на ЕС Фронтекс, която има ограничени ресурси и мандат. Опазването на националните граници е във властта на националните държави. Фронтекс може да им помага, само ако те поискат това.

Френското предложение предвижда сили на Фронтекс да бъдат разполагани по външните граници на Европа по решение „на европейските власти във връзка с националните“.

Очаква се в близко бъдеще Париж да го представи в подробна писмена форма, каза източник от френската делегация. То има два етапа – финансово, къдрово и технически засилване на Фронтекс, след което агенцията да получи новите си правомощия.

Казньов е предупредил колегите си, че приемането на предложението му би изисквало съществени промени в европейското и в националните законодателства, включително и на конституционно ниво.

Европейската комисия съобщи на 23 септември, че до края на годината ще представи проект за европейска гранична полиция и брегова охрана.

За сформирането на такива сили се заговори, след като полициите на държавите по южната граница на ЕС – Гърция и Италия – се оказаха неспособни да се справят с вълната от нелегални влизания в съюза.

Унгарският мининстър-председател Виктор Орбан предложи на Гърция да позволи на страната му да изпрати свои сили да пазят границите ѝ, след като десетки хиляди нелегални мигранти влезли през Гърция стигнаха до Централна Европа.