БЕРЛИН - По инициатива на кмета на градчето Хардхайм – Фолкер Ром (53 г.), общината качи на сайта си обръщение към пристигналите бежанци. В него се обръща внимание какво значи да си възпитан гражданин и че от мигрантите се очаква добро поведение.

Хардхайм е идилично селище в горист район на богатата западногерманска федерална провинция «Баден Вюртемберг». При население от близо 5000 души там са изпратени 1000 бежанци. 95 на сто от местното население са християни, предимно католици. В Хардхайм не се поздравяват с «Добър ден!», а с «С Божи поздрав!» Всички обаче са толерантни към други религии и народности.

От вчера на официалния сайт на общината (hardheim.de) е качено отворено писмо до пристигналите бежанци, в което се посочва:

“Скъпа чужденка, скъпи чужденец!

Добре дошли в Германия, добре дошли в Хардхайм. Мнозина от вас са преживели ужасни неща – война, застрашен живот, опасно бягство през половината свят. Сега това е минало. Вие вече сте в Германия. Германия е мирна страна. Сега от вас зависи да не се чувствате чужди в нашата страна, а да заживеете с нас.

Но още в началото отправяме към вас една молба: научете колкото се може по-бързо немски, за да можем да се разбираме, а и вие да можете да казвате какви нужди имате.

В Германия хората съжителстват, радвайки се на много свободи. За всички е валидно свободното изповядване на религия. Жените определят сами начина си на живот и имат същите права, както и мъжете. Към жените се проявява уважение. В Германия се зачита правото на собственост. Никога не се навлиза в частен парцел, градини, хамбари и в други постройки, не се берат плодове и зеленчуци, ако не са ваши.

Германия е чиста страна и такава трябва да остане! Боклуци и отпадъци се хвърлят в предвидените за целта кофи за смет или в кошчета за боклук. Когато си на улицита, боклукът не се хвърля по пътя, а се използва  близкото кошче.

В Германия една стока първо се заплаща в супермаркета, преди да се отвори опаковката.

В Германия водата се използва за готвене, пране, къпане и чистене, също и за тоалетни. При нас има обществени тоалетни, които са достъпни за всички. Когато такива тоалетни се ползват, у нас е обичайно те да се оставят чисти.

В Германия след 22 ч тишината е задължителна. След 22 ч поведението трябва да е спокойно, за да не се безпокоят съседите.

При нас има правила и за велосипедистите, за да карат сигурно, но и да не застрашават други – не се кара колело по пешеходни пътеки, не се качват по трима на велосипед, повредени спирачки се поправят, краката не се ползват като спирачки.
За крайните си нужди ние използваме само тоалетни, не градини и паркове, не и в жив плет или храсти.

Дори при ситуация, която не е лесна и вие, както и ние сме притеснени, искаме да ви напомним, че сме ви приели безусловно.
Ето защо ви молим да оцените този прием и да съблюдавате правилата, защото само така съжителството ни е възможно.”

«Това е един исторически документ», написа «Зюддойче цайтунг».