С всяко парче нова ограда пред бежанците ЕС застава срещу себе си. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на откриването на среща на високо равнище с тема „Нови визии за партньорство и съседство в Европа“.

Конференцията е под патронажа на държавния глава и се организира от Фондация „Център за политически диалог Петър Стоянов“ и Международния център „Низами Ганджави“.

„ЕС представлява най-обширната зона в света за човешки права и демокрация. ЕС е сплотено семейство, което стои заедно в трудностите”, заяви Плевнелиев. „Да, Европейският съюз е семейство и като всяко семейство се базира на ценности, на споделена съдба, а не на калкулации и интереси. Както във всяко семейство, всеки трябва да бъде готов да даде, дори и да пожертва от собствения си комфорт и богатство, за да помогне. Ако не сме семейство, ако не подкрепим европейската идентичност, че сме заедно, че имаме мисия, ЕС ще се провали”, коментира той. 

По думите му солидарността в семейството се базира на отговорността на всеки негов член.

„Ще помогнем на Гърция, но се очакват реформи, очаква се отговорност. Да, ще решим проблема с бежанците, но той не може да бъде решен само от една държава. Очаква се общ подход и обща отговорност”, посочи Плевнелиев.

„Спомнете си, че правото на убежище е универсална ценност, че то е неизменна част от правата на човека, на които ние сме символ – ние, европейците. Нека българите си спомнят за репресираните от комунистическия режим, за войните на Балканите, за миграционните потоци, които те произведоха, нека да си спомним за вълната от арменци, белоруси, българи от Тракия и Македония, които заляха страната след кървавите конфликти в началото на 20 век, дали си спомняме, че тогава българите бяха бедни, гладни, съсипани от национални катастрофи, но приеха своите братя с отворени обятия”, припомни държавният глава.

„Днес с всяко парче нова ограда, с взаимните барикади на границите, с телените мрежи, с водните оръдия и сълзотворен газ използвани срещу бежанците и то в сърцето на Европа, ЕС застава срещу собствените си правила, срещу собствените си ценности и идентичност. ЕС застава срещу себе си”, заяви още той. 

Издигането на граници е изкушаващо, но временно решение. Интеграцията е единственият начин за постигане на мир. Нито една страна не е в състояние да се справи сама с конфликтите, които ни заобикалят. Европейските граждани чувстват опасността, която идва от войните в Сирия, Северна Африка и други региони.

Европа трябва да удари по масата и да каже „стига с тази кървава война”, заяви Плевнелиев, коментирайки конфликта в Сирия. 

Според него „не бива да чакаме кризите да се появят на телевизионните екрани, за да действаме. Трябва да се борим с причините за възникването им, да действаме проактивно”, каза Плевнелиев. Обясни и че, в ООН трябва да бъде създадено специално звено за предотвратяване на кризи, подобни на тази, на която сега сме свидетели.

Плевнелиев посочи още, че "Европа най-лесно може да бъде дестабилизирана чрез Балканите". "След украинския конфликт Европа живее в студен мир", убеден е още българският президент. "Мир, защото никой не иска война. Студен, защото се използват методите и политиката от времето на Студената война", поясни той. „Този етап ще продължи дълго време“, прогнозира Плевнелиев.

Той даде и рецепта: "Ако искаме да разрешим конфликта, той не трябва да бъде замразен".