Банкерът Цветан Василев заяви в интервю пред ТВ 7, че част от министрите в настоящия кабинет на премиера Бойко Борисов са под контрола на ДПС. Като пример за такъв министър той посочи Владислав Горанов.

"Цинизмът на това правителство е толкова голям точно заради това, че аз не знам каква част от министрите на Борисов са негови министри и каква част са под контрола на ДПС. Със сигурност има министри, които са повече под контрола на Пеевски и компания, отколкото на Борисов. Аз съм бил активен участник в живота при предишното правителство на Борисов, знам всичките отношения на Горанов с Пеевски. Не е случайно пиене на кафе, но по няколко пъти на ден и не на едно и също място. Сега може да са променили начина на комуникация", заяви Василев.

За пореден път той защити дейността на Корпоративна търговска банка (КТБ),

"КТБ беше сред най-виталните банки в България. Аз трябва да докажа невинността - моята и на моите колеги. Да докажа, че моделът на КТБ не само не е бил порочен, а е бил един от малкото, които са могли да поставят банката в нормални условия на работа в кризата. Ако някой си мисли, че банките са някакъв оазис на спокойствието при тази икономическа ситуация дълбоко се заблуждава", каза Василев.

Според него в момента най-сериозният бизнес в България е брокерският бизнес, свързан с КТБ.

"Брокерска компания "Пеевски", брокерска компания "Сталийски"... И пред очите на сляпото общество и пред очите на сляпата прокуратура. Да се види, че точно онези оръдия на прокуратурата са сред основните, разграбващи активите. Чрез серия от безумни цесии, на които само се намигва от правителството, активите отиват в някой джоб. Оказва се, че всички са продавачи, всички са собственици", поясни Василев.

Според него в банката все още има активи за минимум 2 млрд. евро и тези активи могат да бъда осребрени при волята на държавата и останалите кредитори.

"Ако говорим за план той не е планът "Барбароса". Ситуацията след КТБ и опустошенията след КТБ могат да се окажат като ситуацията в Германия след Втората световна война. Незаивисимо от всички свищовски опити на Владислав Горанов да залъгва "Юростат" бюджетния дефицит е 3,8%. Ако приемем за невъзвращаеми средствата от държавата, свързани с КТБ, отиваме към 8-9% бюджетен дефицит", обясни Василев.

Според него с обединяване на усилията могат да бъда възстановени до голяма степен средствата, които са изплатени от Фонда за гарантиране на влоговете чрез откупуване на работещите активи на КТБ, като се използват събраните средства до момента в банката. Василев изчисли, че към момента има 500-600 млн. лв. събрани от КТБ, които са в Булбанк и отиват "по знайни и незнайни адвокатски кантори.

Василев уточни, че  не говори за възстановяване на КТБ, а за план за намаляване на щетите.

Очаквайте подробности!