Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

България няма да екстрадира Лен Хоменюк в Киргизстан. Видинският окръжен съд остави без уважение молбата на бившата съветска република да екстрадира канадско-американския геолог, който бе задържан у нас в края на юли с червена бюлетина от Интерпол.

Съдиите мотивираха решението си с посочените и от защитата на Хоменюк липса на двустранно споразумение за екстрадиране между България и Киргизстан или потвърдена взаимност от страна на Министъра на правосъдието. Като основание за отказ бе намерено и това, че Киргизката върховна прокуратура не е доказала изтекла ли е или не давността на предполагаемото престъпление според Наказателния кодекс на Киргизстан. Беше взет под внимание и проблемът с неравното третиране на подсъдимите по воденото в азиатската страна разследване за корупция.

“Доволен съм от решението и изхода на целия този дълъг процес. Все пак, аз съм невинен – никога не е имало подкупи нито каквато и да било друга форма на корупция. Благодаря на българския съд, че не изпълни искането на една държава, която дълги години показва, че няма никакво уважение към правото на справедлив съдебен процес и човешките права”, каза самият Хоменюк, след като решението на съдиите бе официално обявено.

Прокурорът по делото обърна внимание, че е задължение на молещата страна да докаже вина на исканото лице. Това обаче не е направено, затова екстрадиция не би могла да бъде допусната.

Предисторията на казуса

Ленард Хоменюк е бивш изпълнителен директор на една от водещите световни златодобивни компании – канадската Centerra Gold. Той заема поста между 2004 и 2008 г., като в този период ръководи и проекта на компанията за добив на злато от най-голямата мина в Киргизстан – Кумтор. Според Киргизката прокуратура “проведеното под ръководството на Ленард Хоменюк корпоративно преструктуриране на минния проект “Кумтор” през 2003-2004 г. е довело до неблагоприятни условия за Република Киргизстан, а извършени по силата на това преструктуриране плащания са незаконни”.

Клуб Z пръв писа през септември за случая със съмнителната червена бюлетина от държавата, която е на 156-о място по човешки права от 174 възможни.

„Имаме информация, че от множество подобни искания с червена бюлетина към страни членки на ЕС, всички отказват да изпълнят екстрадициите, щом е за Киргизстан – правили са го Англия, Франция, Ирландия. Европейският съд за правата на човека в Страсбург също има постоянна практика да не се извършват екстрадиции за Киргизстан. Съдът многократно е издавал решения, че в бившата съветска република задържаните лица не получават честен съдебен процес и редовно са подлагани на мъчения“, каза тогава българската адвокатка на Ленард – Анна Ризова.

Ключови думи

Коментари

"Хоменюк" е силно канадско-американско име, заеби. Най-вероятно тоя е бивш местен оператор, понастоящем емигрант, който гепи и продава ресурс с помощта на некой Kyrgyzstanски мошеник, а последният е изпаднал в немилост. Мила, родна историйка.

Тошо бицепса

Амириканците самноу почтени аре стига леваци изпълнениа

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.