"Диалогът продължава."

Това повтори на няколко пъти в отговор на повечето конкретни въпроси председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов след "инфарктна" среща с финансовия министър Владислав Горанов. По покана на Панов в Съдебната палата се събраха колега му председател на Върховния административен съд Георги Колев, главният прокурор Сотир Цацаров, правосъдният министър Христо Иванов и самият Горанов. След продължила повече от час среща се разбра, че ковчежник №1 по-скоро не е отстъпил от идеята си заплатите в съдебната система да не бъдат индексирани от 1 ноември.

Висшият съдебен съвет (ВСС) прие именно такова решение на 17 септември, след което последва остро писмо от Горанов.

От думите на Лозан Панов, който единствен говори след срещата, стана ясно, че Министерството на финансите обвързва бъдещото индексиране на заплати срещу реформи. Председателят на ВКС даде пример с прекрояване на съдебната карта и урегулиране натовареността на съдилищата.

"Убеден съм, че темата е отворена, предстоят още срещи", каза не особено оптимистично Панов.

Той каза, че следобед предстои разговор и с членовете на ВСС дали няма да се откажат от вече гласуваното решение за повишаване на заплатите. Самият Панов обаче призна, че той лично е на мнение, че решението не трябва да се преразглежда. На забележка, че ако решението за вдигане на парите остане, а Министерството на финансите не отпусне бюджет, това означава на практика фалит на системата, той пак отговори, че диалогът трябва да продължи.

Панов наблегна, че "в това състояние на държавата" има много стъпки, които трябва да извърви и ВСС. 

"По отношение на закриване на съдилища, това е тема, която ще дискутираме и с колегите от ВСС. Знаете темата колко е дискусионна. Но и в моята концепция съм посочил - социализмът в съдебната система е нещо, с което всички заедно трябва да се преборим", даде друг пример Панов.

Съдия № 1 призна и че трябва да има оптимизиране на разходите в съдебната система.

На въпрос дали разговорът за заплатите няма да измести фокуса на магистратурата от съдебната реформа, той каза, че в никакъв случай реформата в Конституцията и в ЗСВ не трябва да спира.

"Но и възнаграждението на колегите е достатъчно важен въпрос. Нека да спомена и още нещо - един магистрат, който получава възнаграждение 1600-1800 лв., дай Боже да съди някой, който кара автомобил, струващ колкото е 3-годишната му заплата. Така че тук въпросите, които поставяме, се свързани и с независимостта и сигурността на всеки един магистрат, който си върши съвестно работата", каза Лозан Панов.