След инцидента в Самоков, при който кандидат за общински съветник нападна екип на Нова телевизия, а после се оказа с богато криминално минало, ДПС отново привлече интерес към себе си. Как функционира тази партия? Защо има влияние в ромските гета? На какво се дължи успехът им там? По тези въпроси потърсихме Осман Октай - бивш зам.-председател на ДПС и ръководител на предизборния щаб на Движението до 2001 г., когато бе изключен от партията след конфликт с лидера Ахмед Доган.

 

- Г-н Октай, кога започна пробивът на ДПС в гетата и ромските махали в България?

Настъплението започна не само в ромските махали, но и в български райони като Своге, Монтана и Враца. Това стана заедно с обръчите от фирми по време на тройната коалиция при управлението на БСП, ДПС и НДСВ. А когато техен народен представител стана Делян Пеевски, с помощта на пирамидата КТБ започнаха да организират финансиране на местни групировки за купуване на избиратели.

Ако влезете в сайта на Народното събрание, ще видите, че в райони като Пазарджик, Стара Загора, Видин, Монтана, Велико Търново до 2001 година ДПС никога не е излъчвало народни представители. До тогава за ДПС гласуваха само турци и българомохамедани. До тогава аз бях председател на предизборния щаб, включително и 2001 г. на изборите.

След тази година, когато ДПС се оформи като политическа формация на задкулисието за обслужване на обръчите и мафията, се появи и този модел в ромските махали.

- Тогава започва този процес, а какъв е механизмът, по който ДПС успява да печели подкрепа точно в тези райони?

Преди няколко години т.нар. цигански тартори се бяха събрали в Японския хотел, начело с известни имена от ъндърграунда като Киро Японеца например. Тогава те обявиха, че от тук нататък организирано ще гласуват за Движението за права и свободи като единствената партия, която защитава на малцинствата.

- Това донякъде е така, все пак?

Така е, да. Два дни след този форум те обикаляха сутрешните блокове и обясняваха решенията си. Какво им предложи ДПС тогава? Предложи им защита от всички институции в държавата – и полиция, и следствие, и прокуратура, и т.н. Целият ъндърграунд бе организиран като посредник за привличане на гласове. Циганските тартори винаги са били употребявани като посредници за различни корупционни и мафиотски дейности – от разпространението на цигари и наркотици, до износа на бежанци, който наблюдаваме сега. Всичко това винаги се е вършело координирано с висши полицейски и съдебни структури.

Кварталните тартори за разпространение на контрабанда и проституция владеят своите квартали. И няма защо да се изненадваме, че това момче от Самоков е бил сложен на второ място след народния представител Бат Сали.

- Това, което описвате, на практика е подаряване на територии от държавата?

В последните 15-20 години циганите се използват като посредници за различни престъпни дейности. Дори и за прехвърляне на фирми – примерно фирмата Х дължи 20-30 милиона ДДС и за 24 часа, с помощта на Агенцията по вписванията, фирмата е прехвърлена на някакъв неграмотен циганин и парите изчезват. А човекът дори не знае, че е собственик и дължи милиони.

- Държавата не може ли с нейните институции да пресече този процес?

Държавата участва в целия този процес. Неслучайно най-автентичният политически проект за упражняване на властта на задкулисието стана основаната от нас и от мъката на хората партия ДПС. Тя се защитава до такава степен, че ако някой от лидерите се окаже дразнител и може да предизвика агресия на обществото срещу ДПС и така да разруши присъствието на партията, то бива отстраняван веднага. Ахмед Доган принудително бе свален от сцената с газов пистолет, защото антидоганизмът като настроение беше придобил огромни размери в обществото. Това рискува да разруши възможностите за партньорство с други политически партии.

Неслучайно Христо Бисеров бе отстранен за едно денонощие. Всеки, който се превърне в заплаха за обслужващата задкулисието формация, веднага бива изтеглен от играта. Така ще се случи и с Пеевски, така ще се случи по-нататък и с Лютви Местан, защото той от умерен се превърна в дразнещ.

- Каква е прогнозата ви за резултатите в ромските махали на тези местни избори?

Вече в два парламента те вкарват от Пазарджик два мандата, начело с Делян Пеевски и предимно с циганските гласове. По същия начин е в Стара Загора. Когато започнаха така агресивно да дразнят, дори и образованите турци започнаха да се съпротивляват срещу опитите им да разделят българското общество. И когато ДПС започна да губи гласове сред турците, започна да компенсира тези гласове от циганското население. Това не става без участието на висши държавни институции на всички нива. Така ще е и този път.

- Къде е отговорността на другите. Описахте модела, а къде е отговорността на останалите, които допускат или се примиряват с това?

В днешния парламент няма политическа формация, която да не е зависима от този задкулисен модел. Този модел определя поведението на довчера политически противници, които искаха да си вадят зъбите, искаха да се стрелят, а днес изведнъж показват някаква комуникация и толерантност, уж за да нямало етническо напрежение. Помните как Бисеров питаше Цветанов дали го боли, като му вадят зъбите, а Борисов се оплака, че Доган бил поръчал убийството му.

Неслучайно, когато дойде Орешарски, първата им работа бе да подготвят законопроект за обединение на ГДБОП и ДАНС. Т.е. офицерите от Държавна сигурност в ДАНС да контролират архивите на прехода, които са в ГДБОП и полицейските структури. Те за една година овладяха тези архиви и затова много играчи, на които им се заканваха дори, че ще им вадят зъбите, че ще ги гърмят, станаха много меки и умерени. И забравиха всичко.