Избирателните секции да бъдат извадени от  "циганските гета", поиска днес ВМРО. Поводът е нападението над журналисти от Нова телевизия вчера именно в ромски квартали в Самоков и Ямбол. В Изборния кодекс* обаче ясно е заявено, че местата на избирателните секции в една община се определят от нейния кмет не по-късно от 50 дни преди изборния ден, а заповедта на градоначалника се обявява публично и подлежи на обжалване в тридневен срок. Ето как коментира пред Клуб Z това противоречие лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов:

- Г-н Каракачанов, научихме, че сте предложили да се извадят избирателните секции от "циганските гета".

- Ами да, нормално е. Виждате какво се случва. Това са неща, които се решават и се действат. То не е по закон това.

 - Всъщност, в Изборния кодекс е казано, че мястото на всяка секция се определя от кмета не по-късно от 50 дни преди изборите.

 - 50 дни, не 50 дни, виждате какво се случва - изборите ще бъдат купени за пореден път. Каквото говорим?

 - Смятате ли, че преместването на една секция от един ромски квартал ще намали шанса за измама?

 - Не говорим за квартали, има места, където циганите живеят нормално. Ние говорим за онези гета, в които всичко се контролира от един бос. Където хората са тотално безпросветни. Където дори не ходят и да гласуват, защото цялата секционна комисия с назначени хора от същия този бос на място попълва нещата. И накрая, ако някой случайно е сбъркал с гласуването, се променят и бюлетините. Това нормално ли е?

 - Все пак, в Изборния кодекс е указано, че не може да се местят секции след определения срок.

 - Кметовете могат да ги определят, оттук нататък се действа. Има военно положение в тези места. Изборният кодекс не го забранява, въпросът е, че по тези места докато не набият някой журналист, не се сещате да говорите.

 - Извинете, а вие защо не говорихте преди да набият някой журналист - 50 дни преди изборите?

 - Ако се поинтересувате и видите какви предложения сме направили във времето, но малко неща се приемат. Примерно, това  увеличаване на наказанието за купуване на гласове беше наше предложение. Това да се прави контрол за тези, които ги регистрират на адреса, на който няма дори две керемиди една върху друга, беше наше предложение. Но на мен ми омръзна само да говоря.

- А това конкретно предложение правили ли сте го друг път?

 - Това конкретно предложение сме го правили, правили сме и много други, по-радикални от това, които с аргумента "ама Конституцията не го позволява", не са минавали.

------

Изборен кодекс

Чл. 8. (2) Кметът на общината образува със заповед избирателните секции на територията на общината не по-късно от 50 дни преди изборния ден и утвърждава тяхната номерация, обхват и адрес. В срока по изречение първо кметът изпраща копие от заповедта на териториалните звена на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ в Министерството на регионалното развитие в съответната област.

...

4) Заповедта на кмета по ал. 2 се обявява публично. Тя може да се оспорва от заинтересованите лица в тридневен срок от обявяването й пред районната или общинската избирателна комисия, която се произнася в тридневен срок с решение, което се обявява публично. Решението на районната или общинската избирателна комисия може да се оспорва в тридневен срок от обявяването му пред Централната избирателна комисия по реда на чл. 73, съответно по реда на чл. 88.