Авторитетното списание "Форбс" публикува статия, озаглавена "Фалитът на българската КТБ: Разказът на бившия собственик". В нея авторката Франсис Копола разказва за свой разговор с бившия собственик на банката Цветан Василев и представя неговата версия за случилото се.

Според журналистката информациите в България са, че срутването на банката е резултат от скарването между Цветан Василев и медийния олигарх Делян Пеевски и те вярват, че това е така.  

"Олигарсите се карат и малките хора страдат", ми каза мой източник. 

На разговора с Василев, за който се уточнява, че е бил през август, Копола чула доста по-различна история.

"Делян Пеевски е просто един от инструментите, които българската политическа мафия използва, за да рекетира българския бизнес - видимата част на голям айсберг от корупция. Политическата мафия се опитва да представи случилото се с КТБ като личен конфликт между мен и Пеевски, което абсолютно не е вярно. Аз имах конфликт с политическата мафия, управляваща страната и която ме изнудваше и заплашваше много години", казва Цветан Василев пред "Форбс".

Според него КТБ станала "жертва на алчността на българската политическа мафия, която контролира задкулисно повечето държавни институции".

В заключение "Форбс" отбелязва, че най-вероятно никога няма да узнаем истината за КТБ, но версията на Цветан Василев звучи достоверно.

"Българската корупция е легендарна и е публична тайна, че политиците и медиите в България се контролират от българската мафия, която не би имала проблеми, ако наистина е решила да срути банката, защото така и е било изгодно", завършва публикацията.