Британският министър-председател Дейвид Камерън днес спечели точка във важен съдебен спор, който Европейската комисията води срещу страната му. Генералният адвокат препоръча на Съда на ЕС да прекрати дело, което Брюксел започна заради законодателство, с което британското правителство иска да ограничи социалните придобивки за работници от други страни на съюза.

Намиращият се в Люксембург съд още не се е произнесъл окончателно, но обикновено той следва становището на генералния адвокат в решенията си.

Това е важна победа за Камерън, защото социалните права на вътрешно мигриращите в ЕС работници са една от точките, по които той иска да предоговори отношенията на страната си с ЕС.

Консервативното правителство иска да ограничи достъпа до социални придобивки на работници от други държави в ЕС, основно от Източна Европа, за срок от четири години след пристигането им във Великобритания. Това то мотивира като мярка срещу т.нар. "социални туристи", които искат да ползват помощи за безработица или детски надбавки, без да работят и да правят вноски в осигурителните фондове.

Европейската комисия смята, че това би било акт на дискриминация спрямо социалните им права. Като такъв тя описва и проверките на британските власти дали вътрешните мигранти пребивават законно в Обединеното кралство, за да получават там социални плащания. Британските граждани не подлежат на такава проверка, когато трябва да ги ползват, казва Комисията.

Но днес Педро Круз Вийалон, един от генералните адвокати на Съда на ЕС, заяви, че Великобритания законно изисква от кандидатите за социални помощи да докажат, че изпълняват условията да живеят в друга страна на съюза.

Комисията е заявявала неколкократно, че свободата на движение в ЕС е основополагаща и не подлежи на предоговаряне, но не е равна на социални права във всички държави-членки.

Освен споменатото законодателство Камерън иска да договори с ЕС и нови правила, които ще ограничават трудовата миграция от бъдещи новоприети страни в съюза за определени периоди.