Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

БЕРЛИН - Публицистично предаване на германската национална тв А Ер Де втори ден тресе  Германия. Под рубриката “Репортаж от Берлин”, която се излъчва всяка неделя вечер, Ангела Меркел беше показана с хиджаб на фона на полумесец и минарета на Райхстага, където заседава парламентът (Бундестагът).

Подобен подход досега не си беше позволил нито един частен тв канал, камо ли обществената телевизия, която се издържа от такси – всяко домакинство заплаща по близо 18 евро месечно.

Дали става дума за сатира или за антиислямска пропаганда в праймтайма?

“Наистина ли ще се справим или сме на гарницата на силите си”, пита водещият на предаването Райналд Бекер, продължавайки с куп други въпроси, на които още няма отговор: “Ако се справим, то какво би станало с нашите ценности? Как ще се промени животът ни? Как ще реагираме, когато бежанците имат проблеми с равенството между мъже и жени, с правата на жените, със свободата на мненията и на медиите? Тези въпроси пораждат страхове.

Веднага след предаването социалните мрежи загряха. Преобладават мненията, че страховете сее тв А Ер Де, както и че става въпрос за реторика от арсенала на неонацистите и на националистите от “Пегида” и ”Алтернатива за Германия”.

“Това не е конструктивна журналистика, а срам, плюя на нея! С такава унизителна пропагада настроенията се обръщат и интеграцията става невъзможна”, написа зрител във Фейсбук.

Има обаче и много обратни мнения – някои от германците не можели да понасят истината. Одобряващите предаването били приятно изненадани, че най-сетне една национална телевизия е проявила критичен подход и е престанала да е рупор на управляващите. Само за минути подобна позиция беше харесана от 9000 души.

Ръководството на А Ер Де беше принудено днес да вземе становище, но не се покая:

“Радваме се на многобройните критики относно графиката ни. Същевременно много съжаляваме, че някои не са съгласни с начина, по който представихме канцлерката или просто са го разбрали погрешно.”

Това предизвика нова вълна от емоции – от масови протести до призиви за защита на сатирата.
Едно е сигурно – нито канцлерката, нито който и да е политик ще си позволи да вземе становище по предаването, камо ли да потърси отговорност. Това в Германия е изключено и би струвало поста на всеки, опитал се да се меси в работата на медиите.

Единствен съдник в случая е Негово Величество зрителят. Само от него зависи каква политика води дадена медия. Ако предаване загуби рейтинга си, то се сваля от екран.

Ключови думи

Коментари

gogo

Скоро...

Даже прекалено много се показва от лицето. Като дойдат резаците, само малко от очите, със спуснат воал пред тях ще има

Десен консерватор

Недалновидната политика на левите либерали за поголовно приемане на всякакви култури, толкова далечни от европейската, даже нейни антиподи, заплашва да призове призраците на фашизма и нацизма, но не просто това, а да им даде плът и воля. Този път нацизмът ще се възроди не в Германия, а из цяла Европа. А искахме да погребем фашизма и нацизма завинаги. Е, мултикултуралисти, това не става като напълно и безпрекословно отречеш собствената си култура и станеш адвокат на чуждоземците.

Десен консерватор

Както защитихме Шарли Ебдо, така ще защитим и ARD! Je suis ARD! Свободата на словото и мненията е основна европейска ценност и ние няма да я жертваме в името на политкоректността, любимото оръжие в ръцете на розовите фашисти, мултикултуралисти и леви либерали.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.