Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг днес предупреди Русия да не нагнетява напрежение със съюзниците, след като по думите му руски бойни самолети два пъти са нарушири турското въздушно пространство близо да границата със Сирия. Той обвини също Русия, че бомбардира цивилни и опозицията на режима, но не и цели на Ислямска държава.

Според Столтенберг руски самолети са навлезли два пъти в турското въздушно пространство през уикенда и това не е било случайно. Той каза, че не е получил от Москва други обяснения освен предадените от медиите, че пилотите се заблудили заради лошото време. Генералният секретар подчерта, че в сегашната ситуация руските и натовските военни трябва да използват линиите за комуникация между тях, за да не допускат опасни инциденти.

"Призовавам Русия да избягва напрежения със съюзниците", каза Столтенберг, който вчера свика извънредно заседание на Североатлантическия съвет, който реагира с остро изявление за нарушенията.

"Русия на атакува цели ни ИДИЛ, но сирийската опозиция и цивилни", каза Столтелнберг.

Според него епизодът със самолетите е следствие то повишеното руско военно присъствие в Сирия.  

"Руснаците трябва да избягват конфликти с коалицията, която се бори с ИДИЛ и да спазва границите на НАТО", каза Столтенберг.

"Нарушението продължи дълго в сравнение с други нарушения в Европа и ние приемаме това много сериозно", добави той. "Не бива да позволяваме това да се случи пак и затова изпращаме този сигнал".