Персонален пръстов идентификатор за всеки здравноосигурен пациенти ще бъде въведен в болниците и аптеките до края на януари следващата година, обяви здравният министър д-р Петър Москов в студиото на Нова тв. Целта е лечението и предписаните медикаменти да стигат до реални хора, а не здравната каса да плаща за фиктивни дейности, уточни Москов.

"Не става въпрос за система, която събира вашите отпечатъци. Генерира се битов код, който се записва на ваше име и е също толкова конфиденциално, колкото и личния ви здравен запис в касата", уточни министърът.

Само по този начин пациентите ще удостоверяват присъствието си в болница или ще получават предписаните им медикаменти от аптеката. Освен това ще се поддържа т. нар. дърво на свързаност с близки и роднини, които ще могат по-лесно и бързо да получават медицински документи или лекарства от наше име в случаите, когато не можем да ги приемем лично (например, при тежки опариции или инвалидност). Идентификацията ще се извършва чрез специални четящи устройства, всеки от който ще струва около 20 евро. Средствата са предвидени в бюджета на Министерството на здравеопазването, увери Москов.

По думите му догодина ще се сложи ред и в раздаването на направления за преглед при специалист. Сега те се предписват почти на лотариен принцип и до изчерпване на количествата. Пациентът трябва да е "късметлия" и да посети личния си лекар преди направленията да са свършили, за да продължи лечението си.

"От следващата година всеки български гражданин ще има свой индивидуален пакет за доболнична помощ, където съобразно здравния му статус от предходната година, ще бъде изчислена потребността му от направления и ще бъде качена в личния му здравен запис. И яснотата е, че вие като здравноосигурен сте носител на вашето право на направление и то не е свързано с количеството на направленията в чекмеджето на вашия личен лекар", коментира здравният министър. 

Конкретните медицински услуги за всеки пациент предстои да бъдат разписани в допълнителния здравен пакет и ще се обезпечават с допълнителна здравна застраховка. Министър Москов отказа подробности за конкретното разпределение на диагнозите по пакети, преди да се приключили обществените обсъждания с експертите от Българския лекарски съюз, но потвърди, че състоянията, които не търпят отлагане, ще бъдат включени в основния пакет. В допълнителния ще са всички дейности, за чието лечение може да се изчака.

По думите на Москов в края на ноември в болниците в големите градове ще бъде въведена модерна високотехнологична апаратура за лъчетерапия и радиохирургия, която ще спре "кервана от пациенти към Турция" и вероятно ще обърне потока от търсещи модерно лечение към България.    

"Според най-консервативните изчисления годишно българските граждани вкарваха за нуждите на здравето си по половин милиард в турски болници. Сега вече в България имаме високотехнологична апаратура, така че да не се налага наши сънародници да ходят в Турция, за да се лекуват. Касата ще започне да поема тази дейност и българите няма да плащат от джоба си за лечетерапия и лъчелечение", обяви здравният министър.

Междувременно започва и раздаването на бонуси на специалистите - отличници, чиито пациенти са подобрили здравните си показатели. Първа в класацията от 4600 лични лекари, които успешно са компенсирали захарния диабет и хипертонията на своите пациенти, е д-р Мария Соколова от Дупница. За тези резултати тя ще получи 5 хил. лв. бонус от правителството, обяви Москов.

По думите му до края на календарната година ще бъде намерено решение и за липсващите 4-валентни ваксини и реимунизацията на 6-годишните деца ще бъде възстановена.