Три мерки, които гарантират, че банките няма да разчитат данъкоплатците да ги спасяват, бяха одобрени от Европейския парламент във вторник, съобщи институцията. Две от тях са свързани с банките в затруднено положение, а третата въвежда изискването кредитните институции, а не данъкоплатците да гарантират депозитите под 100 000 евро. 

Промените в схемите за гарантиране на депозити ще задължат държавите членки да създадат собствени схеми за гарантиране на депозитите до 100 000 евро, финансирани от банките, които да се използват за обезщетяване на вложителите, когато банките не са в състояние да направят това сами. Така ще се гарантира, че данъкоплатците няма да бъдат ощетени.

Законите гарантират и че вложителите ще получават парите си по-бързо. Цялата сума на гарантирания депозит (до 100 000 евро) ще бъде изплащана в рамките на 7 работни дни, а пари за покриване на минималните разходи за живот (решението за това ще се взема от всяка държава членка) ще се предоставят в рамките на 5 дни.

Членовете на ЕП включиха и текстове за защита на т.нар. временно високи депозити. Ако един влог е над гарантирания размер от 100 000 евро и увеличението се дължи на суми, произтичащи, например, от продажбата на частна собственост, целият депозит или част от размера му ще бъде защитен поне за период от три месеца.

Двaта нормативни акта за оздравяване на банковия сектор ще изискват от банките да финансират и резервни фондове за покриване на по-нататъшни загуби след използването на инструмента за рекапитализация чрез вътрешни източници. В следващите 8 години страните, участващи в банковия съюз (всички страни от еврозоната и страните извън еврозоната, доброволно присъединили се към него), ще създадат единен фонд за преобразуване на проблемни банки в размер на общо 55 милиарда евро, който ще се финансира чрез вноски от кредитните институции в тези страни.

Страните извън банковия съюз ще трябва в рамките на 10 години да създадат свой собствен фонд, който също ще се финансира с вноски от кредитните институции в тези страни и който трябва да бъде възлиза на 1% от гарантираните депозити.