"Считате ли, че заплатите в съдебната система трябва да бъдат по-високи от моята, да речем. С какви пари тогава да направим сградите. Мисля, че заплатите в съдебната система на фона на всички останали са много високи."

Това коментира днес министър-председателят Бойко Борисов по повод задочния спор чрез размяната на писма между Висшия съдебен съвет и финансовия министър Владислав Горанов за актуализиране на заплатите в съдебната система, пише "Правен свят". Премиерът и правосъдният министър Христо Иванов присъстваха днес на официалното откриване на новата сграда на Софийския районен съд на бул. "Цар Борис III".

През септември ВСС реши от 1 ноември да увеличи възнагражденията на магистрати и съдебни служители с 12%. Парите са от излишък от 6 млн. лева в бюджета. Финансовият министър обаче им изпрати писмо, в което иска ВСС да се откаже от това свое решение, припомня правният сайт.

Днес Борисов заяви, че не може магистратурата да смята, че това увеличението им се полага по презумпция (въпреки че такъв всъщност е текстът на Закона за съдебната власт, б.р.).

"Самите те казват, че нямат пари за сгради, за проби и за вещи лица. Изведнъж накрая на годината се събират и казват, че си вдигат заплатите. Поне да бяха се срещнали с нас, да видят какво е финансово-икономическото състояние на страната", каза още Борисов.

На констатация на медиите, че актуализацията на заплатите следва от разпоредбите на ЗСВ, които вече година не се спазват от Горанов, премиерът заяви: "Само в медиите има по-високи заплати от съдебната власт" и си тръгна намръщен.

Според правосъдния министър Христо Иванов обаче политиката за високи нива на заплащане в съдебната система трябва да се поддържа.

"Очевидно тя не може да се справи с корупцията, но все пак осигурява минимален имунитет за магистратите, за да са издръжливи на изкушенията", уточни министърът.

Според Иванов ВСС трябва да оптимизира бюджета си, да уеднакви натоварването, да спре с увеличаване на щатната численост в съда и прокуратурата, защото държавата не може да осигури едновременно високо заплащане и продължаващ ръст на бройките в съдебната власт. Има бюджет, в рамките на който трябва да се подредят приоритетите, каза още Иванов.

"Желанието ми е тази размяна на реплики, тези гостувания, организирани за пред медиите, да се фокусират върху дългосрочен план за разговор за оптимизация на разходите на бюджета и човешкия ресурс", каза Иванов.

Според него доникъде няма да доведе разговорът, ако едните викат: "Това е законът", а другите: "Вижте учителите".

По повод писмото на Горанов тази сутрин пред БНР членът на ВСС Калин Калпакчиев заяви, че за пореден път един министър се упражнява популистки по отношение на съдебната власт. И то по "един много примитивен начин".

"Нещата са съвсем ясни и те трябва да бъдат казвани и от ВСС, и от магистратите без срам и неудобство от обществото. Според Закона за съдебната власт най-ниското възнаграждение в системата – това на младши съдията, се равнява на две средни заплати в бюджетния сектор. Този размер отдавна е надминат, т.е. ВСС трябваше да съобрази закона още преди година, той го прави едва сега и то със собствени бюджетни средства. Не е работа на който и да е министър да казва какви да бъдат възнагражденията на съдиите, още повече че възнагражденията на съдиите във всяка една правова държава са една от основните гаранции за тяхната независимост. Съдиите и прокурорите по закон не могат да получават възнаграждения за никакъв друг труд. Те подлежат на изключително строги ограничения.

Друг е въпросът, че ВСС трябваше много по-публично да защити това свое решение. И по никакъв начин не трябва да се обвързва, както прави министърът на финансите, реформата, която, да речем, ВСС ще прави на съдебната карта, с възнагражденията на съдиите. Това са съвсем отделни теми", каза Калпакчиев.

Той допълни, че ако се промени законът и заплатите на магистратите не бъдат обвързани със средната заплата, това ще бъде един безпрецедентен удар върху независимостта на съда и няма да отмине току-така.

Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че в сряда той и председателите на върховните съдилища Лозан Панов и Георги Колев ще се срещнат с Горанов.

"В крайна сметка добре е всеки от нас да чуе позицията и на другата страна", каза Цацаров.