България и Румъния водят взаимни преговори за общи доставки на медикаменти, обяви здравният министър д-р Петър Москов. По думите му, вече е изработен ясен списък с лекарствени позиции, чиято доставка да се договаря едновременно и за двете страни.

"Срещу себе си всяка държава има по същество паневропейска и световна корпорация. Време е тя да срещне една "корпорация" от държави, която да направи по-трудна възможността диалогът да се води в плоскостта на силата", коментира здравният министър.

Идеята на общото договаряне е страните, които изпитват трудности да набавят определени медикаменти, да се превърнат в по-привлекателни пазари за големите компании. Обидинявайки поръчките си, те биха могли не само да си осигурят по-големи количества, но и да ги купят на по-ниска цена.

Елиминират се и възможностите бизнесът да извива ръцете на държавата - нещо, за което Москов често сигнализира напоследък.

"Механизмът на рефериране с другите, по-богати от нас европейски държави, всъщност не работи добре за нас. Ние плащаме високи цени, защото механизмът е такъв", обясни Москов.

На този етап страната ни проучва правните аспекти на евентуално сътрудничество и с още две европейски държави. Москов обаче отказа да каже кои са те, преди договореностите да станат факт.  Не се знае и за какъв тип лекарства преговаряме.

Засега едни от най-дефицитните стоки у нас са детските ваксни, но заради паралелен износ често изчезват и скъпи онкомедикаменти, инсулини и продукти за астма.

Механизмът за общи поръчки на медикаменти вече се ползва успешно от Белгия, Люксемург и Дания, а на нас ни е препоръчан от Европейската комисия като част от съветите за по-добра колаборация между държавите членки в общността.