"Ислямска държава" унищожи още един древен паметник на културата и историята в Палмира. Триумфалната арка е била взривена, съобщава „Асошиейтед прес“. Новината се потвърждава още от културното министерство на Сирия и от Сирийската обсерватория за правата на човека, базирана в Лондон, пише Би Би Си.

Арката е построена преди около две хиляди години от римляните. Тя бе едно от най-разпознаваемите места в града, наричан Невестата на пустинята. Монументът, издигнат преди близо две хилядолетия, стоеше най-отпред на прочутите колонади, пресичащи Палмира.

Пред „Ройтерс“ Мамун Абдулкарим, ръководител на Дирекцията по антиките към министерството на културата на Сирия заяви, че ако Ислямска държава продължава да контролира Палмира, градът е обречен.

Джихадистите превзеха древното селище през май т. г. Започнаха систематично да унищожават културни паметници в Палмира. Обяснението е, че античната архитектура била богохулна. Сринати бяха храмовете на Баал Шамин и на Бел. Ислямистите обезглавиха главния археолог на града.

Палмира е сред най-важните културни центрове на Античния свят. С изкуство и архитектура от I и II век, комбиниращи гръко-римски техники с местни традиции и персийски влияния, с над 1000 колони, римски акведукт и над 500 гробници, мястото привличаше по повече от 150 хиляди туристи годишно преди началото на гражданската война в Сирия.