ЕМИЛ ПЕТРОВ

Не е необходимо да имате вътрешен човек в някоя държавна институция, банка или комунален оператор, за да си набавите ЕГН-та и съответстващите им лица. Нито да имате достъп до лични данни, с които да злоупотребите.

Интернет е пълен с толкова много лични номера, че може да съберете достатъчно дори за да свикате референдум по няболял политически проблем. Само ви трябват няколко часа работа с операцията копипейст.

Как се търсят ЕГН-та в мрежата? Много просто, влизате в гугъл. Разбира се, ако пуснете само "егн", ще ви излязат най-различни обяснения за това какво е ЕГН и т.н.

Но напишете "егн" и добавете трите лични имена, които ви дойдат наум с условие, те да са често срещани. Например "егн иван петров иванов". Вижте сега какво става.

Още от първото попадение може да извадите десетина егн-та на лица, свързани с някога известната сливенска силова групировка Клуб 777.

Малко по-надолу идва целият състав на партията Обединена социалдемокрация, откъдето може да извадите около 200 лични номера. Малко по-надолу същото идва и с Български демократичен съюз Радикали - още стотина ЕГН-та.

Искате във вашата бъдеща партия или гражданска инициатива да има адвокати? Всичките им ЕГН-та се поднасят на тепсия ама директно от сайта на компанията за правна информация "Сиела". Трудно е да се преброят, но вероятно са хиляди. При това - в екселски файл, още по-лесно за копипействане.

Има и също толкова дълъг списък с лицата, които могат да бъдат назначавани за синдици.

Огромен списък с ЕГН-та е сложил на своя сайт видният блогър, известен като Стефан д-р Димитър Чолаков. Под заглавие Сънародници-Мафиоти там са подредени няколкостотин имена и лични номера на най-известните български бизнесмени през годините на прехода.

Когато личните данни, свързани с Иван Петров Иванов се изчепрат, потърсете с друго име. Например "егн александър". Веднага излиза жалба от Европейския център за правата на ромите с няколко десетки ЕГН-та.

Може да не вярвате, но Държавен вестник също е неизчерпаем източник на ЕГН-та. Просто трябва да търсите в неофициалния му раздел. Интересното е, че все пак през последните години тези данни са заличени от публикациите, но за сметка на това има достатъчно ЕГН-та от изданията на официалното печатно издание до 2011 г. В много от публикациите наведнъж излизат десетки и стотици единни граждански номера.

Базата с данни на Държавен вестник е много удобна, защото оттам дори може да извадите и адресите на хората.
Накрая не забравяйте да потърсите в гугъл вашето име и ЕГН.