Цигарите ще скочат с 20 до 60 стотинки от 2016 г, след като Народното събрание вчера одобри на първо четене нов 3-годишен график за повишаване на акцизите, предложен от кабинета. Както заяви финансовият министър Владислав Горанов в началото на септември, евтините цигари ще поскъпнат повече от тези, които са над 5,35 лв за кутия.

Специфичният акциз ще бъде намален - от 101 лв. на 70 лв за 1000 къса. Увеличението е в пропорционалният акциз, който досега беше 25%, догодина ще стане 38%, а през 2018 г - 42%. Първоначалният график предвиждаше само увеличение до 28% за 2018 г.

Причината за повишаването е, че трябва да достигне минималните за ЕС нива. Това ще донесе 119,3 млн. лева в повече на бюджета.

Депутати както от опозицията, така и от управляващите разкритикуваха промяната, тъй като предишния план за вдигане на акциза бе приет едва миналата година.

Странната мярка за ограничаване на контрабандата - да се забрани съхраняването и пренасянето на повече от 40 ръчно свити цигари, също мина първо четене.

Заедно с цигарите скочиха и акцизите върху течните горива за отопление. Ставките ще бъдат изравнение с тези, които се ползват за автомобили. Това щяло да спре измамите, при които след изписването им като горива за отопление, хората ги ползват като моторни горива, обяснява се в мотивите на законопроекта.