Седем са участъците от националната пътна мрежа, които се очаква да са най-натоварени и опасни по празниците, съобщиха на нарочна пресконференция от "Пътна полиция".

Голяма карта вижте тук. 

Сред рисковите е направлението Благоевград-Кулата заради многото пътуващи от и към Гърция през опасното Кресненско дефиле. Лъчът София-Перник се очаква да е натоварен, но по стария път (през кв. Княжево), тъй като повечето хора избягват магистрала "Люлин".

Районът около гр. Бяла фигурира на два пъти - един път като част от трасето Русе-Бяла-Велико Търново, което се очаква да поеме много туристи към и от Румъния и заради традиционното струпване на тирове по тясното двупосочно трасе. Втори път полицията предупреждава да внимаваме по маршрута Луковит-Плевен-Бяла, тъй като той поема целия трафик на Северна България. 

Сред печалноизвестните и с висока смъртност е трасето Бургас-Варна чак до Дуранкулак (несъществуващата все още магистрала "Черно море"). По него освен румънски туристи се очакват и много хора, които ще предпочитат да стигат от София до Варна, но през Бургас заради магистрала "Тракия". Румънците, които са влезли до Морската столица пък, често решават да отскочат и пò на юг. В Южна България се очаква претоварени и опасни да са още пътищата Пловдив-Хасково, Пловдив-Асеногвград и Пазарджик-Батак.

Най-големите струпвания на автомобили резонно се очаква да са на 17 и до обяд на 18 април, а на връщане към столицата и големите градове - на 21-ви. Полицаите предупреждават, че ще бъдат вкарани в употреба всички налични стационарни и мобилни камери, като вторите ще се използват също за съставяне на фишове и актове. Ще се проведе специализирана полицейска операция „Скорост” с мобилни технически средства за алкохол и правоспособност на 18 и 19 през нощта. 

Движението на тирове над 12 т ще бъде спряно от 16.00 до 21.00 ч на 17 и 18 април и почти целия ден на 21-ви.