Министерство на отбраната планира разходите за личен състав и издръжка във ведомството да се свият с 14% до 2024 г., а капиталовите разходи да скочат до 20 на сто при 6 сега. В момента за заплати и за издръжка отива 94% от бюджета на ведомството.

Това става ясно от новата Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на България с хоризонт до 2024 г.

"Предвижда се преструктуриране на разходите за отбрана от сегашното им съотношение 73:21:6 (разходи за личен състав, текуща издръжка и капиталови разходи) на съотношение 60:20:20", пише ведомството на Николай Ненчев.

Завишаването на капиталовите разходи до 20 на сто е ангажимент, който страната ни пое на срещата на върха на НАТО в Уелс миналата година. Заедно с това поехме ангажимент и за увеличаване на средствата за отбрана до достигане на 2 на сто от БВП в следващите 10 години. Както стана ясно, правителството на Бойко Борисов се отметна от финансовите разчети на служебния кабинет, които предвиждаха достигане до 1,5% още тази година и прие свои: до 2018 г. нивата да са не по-ниски от тези през 2014 г., т.е. 1,3 на сто от БВП или малко над 1 млрд. лв.

Свиването на разходи за личен състав обаче би могло да се тълкува и като намаляване на числеността на въоръжените сили. В програмата хората на Ненчев дават уверения, че съкращения няма да има. Не и ако служителите са под минимума от 37 000 души. Отделно, в управленската програма на правителството е залегнало обещанието, че числеността на армията, част от въоръжените сили, няма да се намалява.

"За изпълнение на възложените мисии и задачи въоръжените сили ще поддържат обща численост не по-малко от 37 000 и не повече от 40 000. В резултат на дълбоките реформи в системата за отбрана и съкращенията на личен състав, извършени през годините, към 2015 г. числеността на въоръжените сили е достигнала критично ниво, под което ще е невъзможно да бъдат изпълнявани някои от основните задачи", пише в програмата.

"Чрез модернизация и придобиване на нови платформи въоръжение и техника, както и при освобождаване от излишъци, числеността на въоръжените сили поетапно ще се намалява от горния праг до не по-малко от 37 000 души. По този начин ще се намаляват разходите за издръжка на личен състав, а чрез създадени нови правни механизми е необходимо да се гарантира, че намаляваните разходи за личен състав ще бъдат реинвестирани в отбраната – за модернизация и бойна подготовка", планират от МО.

Така излиза, че за да се освободи от "излишъци" от разходите за личен състав министерството трябва да се модернизира и да спре да плаща за охрана на имоти и за несвойствени дейности напр., без да пипа служителите във ВМА, "Военна информация" и пр., които се водят част от въоръжените сили.