СИМОНА РУСЕВА

МЮНХЕН – Прокуратурата в Мюнхен е изготвила обвинителен акт срещу боса на Формула 1 Бърни Чарлз Екълстоун (83 г.).
Той е връчен на обвиняемия. Процесът започва на 24 април, съобщи говорител на обвинението на Бавария.
Екълстоун е подведен под отговорност за даване на подкуп в особено големи размери – 32,5 милиона евро, както и в подбудителство към злоупотреби с висока обществена опасност.

“Ако кажа, че не съм разтревожен, няма да е вярно”, заяви за тв “Скай спортс” Екълстоун и обяви, че ще се бори за изчистване на името си.

Така той намекна, че е невинен. На друго  мнение са пазителите на закона. В хода на следствието е било доказано, че той е платил 32,5 милиона евро подкуп на Герхард Грибковски (56 г.), член на управителстия съвет на централната банка на Бавария BayernLB. Британецът му е обещал и бъдещи облаги.

Герхард Грибковски е човекът, подкупен от боса на Формула 1. Баварският банкер бе осъден за корупция.

След разкриване на аферата Грибковски беше незабавно уволнен, а през 2012 г. бе осъден на 8 години и половина затвор по обвинение в корупция, злоупотреби и данъчни измами. Присъдата бе занижена, тъй като в хода на следствието и пред съда той се разкая и направи пълни самопризнания. Те пък доведоха до сегашния процес срещу Екълстоун.

Според разкритията на Грибковски през 2006 г. банката BayernLB е извършила грубо нарушение при продажбата на акциите си във Формула 1, които е получила като обезщетение от групировката “Кирх”, след като тя фалира. По настояване на Екълстоун въпросните акции са били прехвърлени на посочено от него дружество – CVC Capital Partners, като не са били взети пред вид оферти на други кандидати.

За услугата Грибковски е получил солиден подкуп. Той е бил платен под формата на хонорар, за да не я вади Екълстоун  от джоба си, а да мине за сметка на Формула 1.

За съдебното дирене са насрочени 26 съдебни заседания под председателството на магистрата Петер Нол. Призовани са 39 свидетели, сред които бившият член на управителния съвет на “Даймлер” Юрген Хуберт (74 г.) и бившият баварски финансов министър Курт Фалтхаузер (73).

Само преди месец в Мюнхен бе осъдена друга голяма спортна легенда.

Съдебен състав в баварската столица призна президента на футболния клуб "Байерн" Мюнхен Ули Хьонес за виновен в укриване на данъци в особено големи размери в 7 случая, възлизащи на общо 27,2 милиона евро. Той получи ефективна присъда от 3,5 години затвор.