Опасно дежа вю. В страната отново няма ваксини, родителите са в паника, а специалисти и епидемиолози успокояват, че всичко е под контрол. Проблемът обаче е на лице и периодично напомня за себе си вече втора година, независимо от усилията на държавната администрация да се справи с него. 

В почивните дни разтревожени майки сигнализираха, че личните лекари връщат децата, навършили 6 г., които подлежат на задължителна реимунизация срещу дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит. Причината е в липсата на четиривалентната ваксина, която се прилага в случая. По данни на Националния статистически институт децата, които ще навършат 6 г. през 2015 г., са около 70 000, но на практика никой не може да каже колко от тях няма да получат ваксина.

От Министерството на здравеопазването признават, че недостигът е сериозен и търсят решение, но нямат полезен ход. Доставките на практика са блокирани, защото на обявените обществени поръчки не се явява нито един кандидат, а на този етап законодателството не позволява поръчката на заплащани от държавата медицински продукти да се извършва по друг ред. Прякото договаряне на нужните количества също е под въпрос, защото здравният министър д-р Петър Москов категорично обяви, че няма да позволи фармацевтичните фирми да извиват ръцете на държавата.

"Пета поредна администрация е изправена пред такава ситуация. Но аз няма да търпя да бъда изнудван. Как става така, че определени затруднения не се отразяват на доставките в Германия, Франция или Англия, а страдат само българчета, македончета и румънчета? Интересува ме дали има фармацевтична индустрия, която подхожда към всичките си пациенти по равно, или България е дискриминирана като територия", ядоса се тогава д-р Москов.

Поводът за коментара му беше обявената в последния работен ден на 2014 г. публична процедура, за която нито една фармацевтична фирма не пожела да участва. Търгът беше за над 2,15 милиона ваксини на обща стойност близо 40 млн. лв. с ДДС, при това за четиригодишен период. Въпреки това не събуди интереса на доставчиците и в края на февруари беше прекратен. Два месеца по-късно наличните в страната количества от 4-, 5- и 6- валентни ваксини бяха на критичния минимум, а личните лекари бяха инструктирани да не извършват реимунизации, за да има ваксини за новородените. Чак в средата на лятото министър Москов успя да набави нужните количества чрез дарение от Турция, но само закърпи положението. 

Добрата новина в случая е, че реимунизацията на 6-годишните деца може да се отложи докато не се осигурят подходящи ваксини. Според задължителния имунизационен календар на България това "обождане" се явява четвърто по ред и целта му е да поддържа вече изградения имунитет срещу дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит. Първите три приема се извършват до 16-ия месец след раждането и са напълно достатъчни за предпазване от смъртоносните заболявания. В конкретния случай реимунизацията може да се забави с половин година, но специалистите съветват отлагането да не е по-дълго от 12 месеца. 

"Не е добре организмът дълго време да се оставя без защита, но когато първият прием е поставен навреме, забавянето на следващите няма да е фатално. Има деца, които пропускат цели приеми и пак не се разболяват. Разбира се, това се отразява на имунната система, но може да се компенсира с третото убождане или просто с допълнителна ваксина, отложена във времето", коментира пред Клуб Z личният лекар д-р Надежда Иванова. 

Дотогава е твърде вероятно Министерството на здравеопазването да намери друг доставчик на четиривалентните ваксини или да пусне нова обществена поръчка, за да осигури нужните имунизации за цялата страна.