Папа Франциск предизвика снощи истински фурор във Филаделфия, щата Пенсилвания. На Световния ден на семейството в този пети по големина град в САЩ беше обявен “Фестивал на семействата”. И още – Филаделфия е известен и като “Градът на братската любов”.

Преди папа Франциск да застане на трибуната, на множеството беше раздаден текстът от очакваната му реч с основен акцент повече обществена подкрепа за семействата. Той обаче сложи настрана писания текст и говори свободно, емоционално и с присъщото си чувство за хумор.

Той нарече семейството “фабрика на надеждата”.

“Нека да се грижим и да защитаваме семейството, защото става въпрос за бъдещето ни. В семейния живот може да хвърчат чинии, децата може да предизвикват главоболие, за тъщи и свекърви изобщо няма да говоря. Въпреки всичко си струва да се бориш за семейството си”, изрече Светият отец под бурните аплодисменти на стотици хиляди присъстващи.

Той призова хората от цял свят да отстояват семейните ценности:

“В едно семейство винаги цари живот, защото Божията любов отваря вратата към живота. След спор никога не приключвайте деня, преди отново да сте сключили мир.”

За днес е запланувана голяма меса във Филаделфия, както и посещение в местен затвор. Така приключва шестдневното посещение на папа Франциск в САЩ.

Той говори и пред Общото събрание на ООН, срещна се с много световни лидери. Според медиите отвъд океана тези дни в Ню Йорк са се събрали десетки светила от областта на политиката, но имало само една истинска звезда – папа Франциск.

Той наистина не престава да изненадва света не само с пословичната си скромност и нетипична за наследника на престола на Свети Петър откритост.

                     Първият албум на папа Франциск.

На 27 ноември т. г. излиза неговият първи музикален албум Wake Up! ("Събуди се!"). Всъщност папата не изпълнява рок парчета. Те, както и грегориански мотиви, са фон на известни негови речи в цял свят, съобщава за американското сп. “Ролинг Стоун” продуцентът Джулио Нерони. Изпълненията са общо 11, първото парче е дало името на музикалния албум – Wake Up! Go! Go! Forward!(“Събуди се! Върви! Върви! Напред!”).

Според продуцента Нерони речите на папата отлично пасвали на съвременната музика. Неговият стремеж бил да представи Франциск  такъв, какъвто е – човек на диалога, който отваря врати и е с голямо сърце.

“Беше истинско художествено предизвикателство да се намери най-подходящата музика към словата на папата”, признава Нерони за “Ролинг стоун”.

Той издава и още подробности. В албума е включена реч на английски, произнесена в Южна Корея. В нея между другото папата казва:

“Никой, който спи, не може да пее, да танцува или да се радва.”

Музикалният фон е рок парче от 70-те години на миналия век, изпълнявано на китара и клавир. Звукозаписната фирма Believe Digital вече пусна в интернет песента, която може да се слуша безплатно.

Сред другите речи на папата, представени в албума, са такива, произнесени на италиански, испански и португалски. Разбира се, на фона на музикални изпълнения.

Приходите от албума ще са за благотворителни цели.