Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Бившият премиер Иван Костов смята, че Европа трябва да помогне дори с военна сила за решаването на проблема с бежанците.

"Европа не е объркана за решаване на проблема с бежанците. Тя е просто слаба. Военно и политически. Тя е военно и политическо джудже. Тя е могъща икономическа сила с висок стандарт на живот, но тя е политически неспособна, примерно да наложи определено решение на страните от Персийския залив, където тези хора мога да бъдат приети там, защото и вярата, и езикът, и етносът им е един", коментира пред Би Ти Ви Иван Костов, който в момента е ръководител на Лабораторията за управление на риска в Нов български университет.

"Ние даже не сме регионална сила, да не говорим за световна. Тези лидери трябва да престанат с популизма и да се захванат с конфликта. Те трябва да наложат справедлив мир в страните, където има гражданска война. Да го наложат със сила, ако трябва, защото военните им сили и възможности са заради това", категоричен е Костов.

"Големият проблем е да се спре бежанския поток. Мир трябва да има в страните с гражданска война. Трябва да бъде справедлив мир, постигнат или с преговори, или със сила, наложена с военни действия, със смазване на съпротивата на този мир, но да бъде справедлив за хората, защото противното означава, че тези райони, в които бушуват граждански войни, са в състояние да генерират огромни потоци емигранти. Това е съвършено друг акцент върху проблема", обясни бившият премиер.

Костов припомни и позицията си срещу приемането на бежанци от Косово през 1999 г., когато той беше министър-председател:

"Беше много тежко решение. Обяснихме си мотивите да не ги допуснем, и те бяха първо да задържим хората, които бяха истински бежанци - преследвани в собствената си страна заради етническа или верска принадлежност. Нашата цел бяха те да се задържат близко до границата и след решаване на конфликта да се завърнат. Решението е да се реши конфликта, който генерира бежанците, ако може с мир, ако не може, със сила, но да има мир, така че да се завърнат тези хора по родните си места и да възстановят страната си. Най-сериозният аргумент беше, че ако започнат да се разселват и устройват по различни територии, това може да доведе до огромна миграционна вълна. Тези хора носеха в себе си много сериозни конфликти. Бяха заредени с конфронтация, обременени с насилие."

Иван Костов смята, че сега аргументите са приблизително същите. Според него много малка част от хората, които влизат в Европа, са бежанци по определението от Конвенцията. Огромната част са икономически емигранти, които дълго време са били в страна, където животът им не е бил заплашен, където не са били преследвани етнически, нито заради други обстоятелства.

"В България те идват от Турция. Турция не е страна, която да преследва когото и да било за каквото и да е. Те идват от сигурна страна. Нямат заплаха за живота и бита си. Затова огромната част са икономически емигранти. За съжаление огромна част от тях са и незаконни емигранти. Тези хора носят конфликта в себе си. Те носят друг начин на живот и не идват, за да приемат европейските норми. Те идват, за да живеят своеобразно и спазвайки своите духовни наследени норми и стереотипи. Те се затварят, те налагат Шериата, където живеят", казва Иван Костов.

Бившият премиер смята за себе си, че е дълбоко вярващ човек:

"Ако не беше това упование в Бога, аз нямаше да мога да понеса това, което трябваше да преживея. Може би щях да почна да мразя и аз, може би щях да бъда отровен от омразата и да бъда съсипан изцяло, но мен точно вярата и упованието и убедеността, че не съм прекрачил божиите и разбира се, човешките закони, са ме държали. Мен вярата ме направи така, да преживея тези времена след реформите", заяви той.

Аз съм променил много живота на хората с реформите и това е голямо намесване в бита им, в света им, в мирогледа им, в нещата, които в последствие са станали. Така или иначе, нося отговорност за това, което съм направил, но вижте, политикът задължително е грешен от тази гледна точка, защото той прави неща, които духовният човек, духовникът, не би направил никога. Той променя живота на хората, казва Иван Костов.

"Това е съдбата на всеки реформатор. На всеки реформатор обществото се разплаща с тази монета. Най-мразените византийски императори са тези, които са променяли статута на използване на земята, на нормите, тези които са стабилизирали хазната и парите. Този, който донякъде е оправял нещата, е плащал много скъпа цена", дава пример Костов.

Сегашният премиер говори може би по начин, по който хората обичат да слушат нещата. Не знам. Нека той да води своята сметка, коментира той.

 

Ключови думи

Коментари

А Ваньо е гигант в областите на управление на риска, нафтата и водата.

Деян

Очаквам сега една сюрия маргинали, като този под мен да започнат да се упражняват на тема колко е грешен Костов. И няма да кажат и дума по същество.

DogWoman

А ти какво каза по същество?

Маргинали сте сектантите-десебари. Тоя ваш "гигант" успя така да разбие антикомунистическата опозиция, че вече 15 години не може да се съвземе. За сметка на това направи виденовата приватизация, пусна мафията на светло без да й вземе парите, а слепите му дечурлига сега гласуват заеми на Рапоня - комуне и вероятно мафиот. Друго "по същество" за Костов няма какво да се каже.

Защо ще прави Костов виденовата приватизация, няма ли Виденов за тази работа? И да не излезе, че е правил още болшевизацията на бекепето, живковския априлски пленюм, лукан-ананиевото раздаване на куфарчета и мирчоспасовските концлагери. И си пий хапчетата!

DogWoman

Костов е прав и не е единственият, който го казва. Въпросът е: какво правим? Всички страни в ЕС имат армии - за какво са им тези армии, след като не могат да спрат конфликт, заплашващ целия континент? С трилиони военни бюджети САЩ, ЕС и Русия могат да "асфалтират" цялата ИД в рамките на две седмици, три максимум. Да изравнят "военната им мощ" абсолютно със земята. На въпроса "защо не го правят" има сигурно хиляда отговора, но нито един от тях според мен не може да бъде достатъчно оправдание.

Сабин

Костов отново показва огромната разлика между него и Борисов. Да, Костов е Реформаторът, променил България, а Борисов е използвачът на времето , в което е на власт. За да задържи властта, е готов на всякакви лупинги. Затова реформи при него ще видим през крив макарон.

"Да, Костов е Реформаторът" - Тц, Костов е Командира. "Тя /Европа/ е военно и политическо джудже." Разбирай, сега Костов би избирал само между САЩ и Русия.

Милен

Имаш право на такава оценка, но тя не се споделя от две трети от бившите избиратели на Костов (като мене)

Най-големия български политик, никога неразбран от простака.Европейските политици трябва да се учат от него.

Точен Костов! 1999г, той предложи на-доброто решение за 100 000 бежанци бягащи от Косово =да останат в буферна зона и това спря идването им в БГ. Има голяма разлика между "да наложи мир" и "да наложи справедлив мир"! Той каза няколко пъти второто! "Мир" може да има и при диктатура на Асад -НАСЛЕДСТВЕН ПРЕЗИДЕНТ!?... Справедлив мир има при демократично УСТРОЙСТВО И УПРАВЛЕНИЕ!

DogWoman

Мир, който ВСИЧКИ смятат за справедлив, няма. На сирийците е работа да решат кое според тях е най-близо до справедливост.

Можеха да станат 100 хиляди нахлули в България, защото Скопие беше пълно с косовари. Но в Радуша бяха към 2 хиляди. Бил съм в лагера през април 1999 за няколко часа. Бяхме им създали добри условия. Добра храна, приготвяна на място. Всеки ден от казармата в Кюстендил се доставяха пресни продукти. Медицинско обслужване. Течаща вода. Имаше вътрешна охрана от военна полиция с гумени палки. А външната охрана беше с Калашници. Защото Радуша е три граници - Албания, Сърбия и Македония.

Развеселен

Много голям Костов... страхотно интервю

тука е така

Костов си е Костов просто,за съжаление дойдоха царчетата да ни оправят за 800 и взехме че се оправихме едно хубаво!

Johnny Long USA

Изпростя на стари години тоя селяк. Костов и корумпираното му правителство бяха причина да закрия бизнеса си в българия и да се изселя в демократичния и свободен свят. При все, че гласувах само за него. Ограничен псевдополитик хранещ се с рубли !

DogWoman

Ужас. От всичките коментари само три са (що-годе) по темата, всичко останало е "Костов е велик" и "Долу Костов".

x3mr666

Да! За голямо съжаление у нас е така! За това и всичко ни е наред!

МОНИ

Само за путинисти----------------------------------------- На фоне роста цен граждане отметили ухудшение качества жизни: соответвующий индекс упал с 76 пунктов в июле до 71 пункта.============================== Россиянам предложат оплатить бюджетный дефицит Правительство подготовило законопроект, нацеленный на то, чтобы привлечь деньги граждан в облигации федерального займа---------------------------------------- Китай отказался признать присоединение Крыма к РФ---------------------------------- МИД Турции заявил, что никогда не признает присоединение Крыма к РФ

Всем похуй.

:)

"Аз съм променил много живота на хората с реформите и това е голямо намесване в бита им..." ИЛИ "Хората искат да се реформират правилата, така че ТЕ да не им се намесват много в бита." Дайте си сметка, мислете и избирайте.

СТоянов

Иване, а като САЩ(и НАТО) наложиха мир и демокрация в Ирак, Багдад стана ли руски(ирански) протекторат или не? Въобще цялата тази мисъл, че някъде може нещо да се налага със сила е СТАЛИНИЗЪМ и БОЛШЕВИЗЪМ в чист вид. Армиите са, за да защитават нашето население и нашата териториална цялост, а не да водят чужди войни. Има СС на ООН и ако там се разберат може да има МИРООПАЗВАЩА мисия на ООН. ВЪПРОСЪТ ОБАЧЕ Е КОЙ ДОПУСНА РУСИЯ да бъде наследник на СССР в СС на ООН, а не ОНД?!!! Така че кризата в Близкия изток е съвсем закономерна, тя е резултат от блокажа на ООН и ще бъде огромна грешка, ако не се РЕФОРМИРА СС на ООН да се водят войни без мандат на ООН.......в името на някакви абстракни цели. ВПРОЧЕМ как Европа ще спечели война без САЩ и откъде-накъде САЩ ще водят война в Близкия изток, за да СПАСЯТ ЕВРОПА......от имигрантите?????? Просто е несериозно. Плюс това, не може да биеш ИДИЛ, без да свалиш АСАД и обратно. След като зад АСАД застава - РУсия(ерго КИтай), Иран(регионална свръхсила) и Ирак значи не може да бъде свален и с ядрена бомба. РЕШЕНИЕТО Е В ООН, а не в Близкия изток! Дайте глас на ОНД (фактическия наследник на СССР- държавата победител над Хитлер) и всичко ще си дойде на място.

Костов казал некви очевидни истини в стил водата е мокра. Това не го прави велик анализатор.

Трън

Добре че политиците ни нямат думата в международни и световни институции. Досега да са затрили света.

Ася

Костов е най-големият ни държавник в последните 70 години. Факт.

Това не е "факт", а пост на десебарски трол. Абе, Раданката нали обеща, че нема да ви плаща?

B. Petkov

Величието на Костов се гради на унищожението на демократичните сили, които бяха надеждата за българина.

Най-големият е бай Тодор, него го свалиха с преврат. Драгалевския мангал го изритаха избирателите му, защото той се налапа, а тях ги остави на сухо да се оправят.

Вие сте един много прост човек!

Асето

Костов е единственият български циганин, станал министър-председател, за последните 1500 години! Факт! И се вижда!

Сабина

Костов отново показва огромната разлика между него и Борисов. Да, Костов е Реформаторът, променил България. Така я промени, че сега всичко - от съдебната власт /от неговия Филчев хората още имат уплах/, през здравеопазването, образованието, та до Лукойл, се нуждае от....реформа. Ако Костов беше успял, сега щяхме да се борим да задържим и развием, да удвоим постигнатото, а то май трябва всичко отначало! Борисов не е използвачът на времето, в което е на власт, защото непрекъснато реже ленти. На практика никой досега не е правил реформи, които да направят живота на хората по-добър. Костов е единственият, който се опита и хората не могат да го понасят. Между другото Костов и Борисов са най-мразените политици. Доган и Пеевски вече са забравени. Трябва да разберем защо!

Сабинче, нещо не си в час! Ориентирай се, информирай се, пък после се изцепвай "компетентно". ЗАЩОТО СТАТИСТИКА ИМА и тя показва, че БОЙКО Е НАЙ-ХАРЕСВАНИЯ, а не Костов!

Къде е днес екипът на Костов? В ДПС или натирени. Това е всичко, което ви трябва да знаете.

"Изгубеното поколение на ДСБ" в Капитал. Или може би разчистване на място? http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2012/03/30/1798965_izgubenoto_pokolenie_na_dsb/

ВЕРНО ЛИ, БЕ!!!!

Командирът бил кат ВИЗАНТИЙСКИ ИМПЕРАТОР! Май има нещо подобно, кат си прочете човек за палатите на семейството му в АДМИРАЛ-а на Златните и т.н.... Останалото го знаем - БАЛКАН, Кремиковци за един долар и т.н. И воя за парите в КТБ..

Останалото го знаем... армия тъпаци като тебе го е повтаряло като развалена грамофонна плоча срещу скромно възнаграждение в продължение на 20 години.

Даааа,

тъпите гербери си мислят, че като плюят както комунистите по Костов и Борисов става по умен.Не, не става бе хора.Хахаха!

Костов нали се беше отказал от политиката, какво само ръси изцепки по медийте? Стига му дето ръководи марионетките си в ДСБ! Да си трае като Доган, а не да се появява по телевизиите!

Путин: Русия няма да се включи в сухопътна военна офанзива в Сирия Е, какво по-различно от бомбардирането е измислил? Страните от международната коалиция отдавна го провят и са затрили 10 000 изчадия! А да, да Бъде бодигард на убиеца Асад!

Борисов е страшен тъпанар, но поне рядко си пъха гагата там, дето не разбира. За разлика от Лаборанта с Барелите.

мокрица

Неееее, тъпите манерки си мислят, че като плюят като комунистите по Борисов, ще поискаме отново Костов. Боже опази! По-умният е този, който постъпва коректно и не ни натрапва комплексите си. Борисов е мразен от хора, които се изразяват сложно, витиевато, обикновено с клишета и наизустени фрази, както и с много чуждици. Това, смятат те, прикрива не само липсата на мнение, но и страха от заявяване на ясна позиция. Наблюдава се едно паническо бягство от отговори на конкретни въпроси. Такива като Костов, да не изброявам и други, теоритизират, дебатират, полемизират, обсъждат, дискутират /приличат на сбирка на оръжейни експерти в гангстерски клуб/, но ги интересува само сервитьорът да дойде да им вземе поръчката и да бъде дискретен. За всичко до сервитьора си имат доверени хора и фирми, но винаги се оглеждат за някой зорлия, който обикаля като гладен сетер, да им плати сметката. Ето това е "уловила" лабораторията на Костов и по тази причина Европа вече е джудже и илюзия, но ако той и Надка /и Капон/ бяха във властта, ЕС щеше да е "Титан". Старият, ужасяващо некадърен и купен интелектуален елит си заминава и идва нов. Такъв е кръговрата на живота! Нищо тревожно, напротив. Сегашните "първенци" ще си изживеят спокойно и богато старините, макар че повече ми се щеше да има нещичко за тях в НК или да са като средностатистическите пенсионери. С новия елит ще дойдат нови лидери, нови партии, нова конституция. България има пред себе си векове и е глупаво, дори за кратко, да се занимаваме с опорните точки на леви печалбари и с легендите и митовете на костовисти. Няма смисъл!.........П.П Може да ви се стори нахално /приемам критики всякакви/, но е с добри чувства: Без значение на кого симпатизирате, добре е да знаете, че развиваща се, стабилна, толерантна и спокойна България, е сбъднат кошмар за някои хора и не всички са червени!

"Наблюдава се едно паническо бягство от отговори на конкретни въпроси." -- като за "невитиевато" си написало дълга стена от текст, но тая мисъл в потока глупости ме развесели. Именно Боцко е квинтесенциалният беглец от отговори на конкретни въпроси, а когато се издъни и отговори на някой, после трябва един месец всичките му полуграмотни помагачи, от Томиславчо и Лилето до Цецка да замазват :)))

ТРОЛ от Драгалевци!

мокрица

Тоя от 28.09.2015 г., 11:05:53, току що падна от естакадата! Друг?

нещо си се объркало, мило.

да не забравяме-

апотеозът има зловещата сила да сломява!

Valpet

Богаташ, бедняк и бежанец седнали на маса, на която имало 20 кекса. Богаташът взел 19 кекса и казал на бедняка: Внимавай, бежанецът да не ти вземе кекса!

Ба Добри

Хм, тук фраш с фанатизирани поклинници на драгалевския Всезнайко, а по негово време се отчаях напълно от синьото недоразумение, сума излъган от него народ се изнесохме 97-2001.......

Шарли ептен

Това, че харесваш Костов не те прав интелигентен, умен, ерудиран. Ако го харесваш, значи си най-много етнически толерантен. И друго - да си пристрастен последовател на Костов, не те прави висшист, както смятат някои объркани хора. 4 години костовист - бакалавър. Още две - магистър! Няма начин! Напротив - оставаш си тъпо парче или полуграмотен фен, или и двете! Костов няма да позволи никой, роден от майка човек, да се качи на "Олимп" и да застане до него. Не и приживе! Аз не знам как не го е срам, след като проспа идването на царя, да се държи като някакво "политическо Величество"! Какъв чужд език говори Костов? Русият по обясними причини не му е чужд. Какъв?

Изненада

Предварително се извинявам на костовистите от тази група , но въпреки че харесвам Костов , този път той определено ме изненада с крайната си позиция .И макар че отрече много ми заприлича на националистта Орбан. Не е етично нито професионално ,а и най- малко европейско да делиш хората по техния етнически произход и религия .Те били други с друга култура, навици и религия и ние не можем да им помогнем Ние трябва да помагаме само на себеподобни. Господин Костов просто не познава тези хора и ги слага под един знаменател. Все едно хората в Европа като видят какво правят българските цигани ,да кажат че всички българи са цигани. Аз съм живяла 6 год. в две арабски държави , учила съм там и имам приятели. Повярвайте ми те са като нас! ХОРА! Между тях има всякакви! Има като нашите цигани, но има и много ерудирани, възпитани ,завършили образование на запад ,знаещи по няколко чужди езици.Някои от тях са много по- възпитани от някои наши политици и не само.Според г-н Костов те не искат да се интегрират. Да някои от тях във Франция живеят в бидон -вил, в предградията където са настанени от френската местна власт, но други имат собствен бизнес, има членове на правителството ,успешни телевизионни водещи и т.н. Току що показаха по френската телевизия за бежанци мюсолмани в Германия, които са приели христянството. Около 600 на брой за последните 3 месеца. Не всички от тях са заклети ислямисти , повечето млади дори не вярват и не ходят в джамиите, също като хората у нас ,които не стъпвт в църква , но се пишат големи христяни...Искам да помоля медиите, политиците бивши и настоящи ,Синода на БПЦ МОЛЯ ВИ НЕ ВСЯВАЙТЕ СТРАХ И ПАНИКА ОТ БЕЖАНЦИТЕ, те не са диви животни, а ХОРА. Имам чувството ,че всички обслужват предизборнана кампания на АТАКА... и това ще проличи много скоро

българка

Този Костов! А когато лъжеше , че не купува гласове , аз му вярвах . Сега е един празен дърдорко , който си мисли , че може да е все още фактор в политиката.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.