Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

С колко може да скочи цената на едно лекарство за 24 часа? 10%? 20%? 100%?

Не - с повече от 5000%. Това се случи с "Дараприм" - лекарство, което е в списъка на основни лекарства на Световната здравна организация, което ще рече, че е ключов медикамент и трябва да бъде достъпен навсякъде. Едно хапче миналата събота струваше 13,50 американски долара в САЩ. В неделя цената вече бе 750 долара.

 

Какво е "Дараприм"?

 

Това е търговското име на пираметамин, лекарство, разработено през далечната 1953 г от нобеловия лауреат Гертруд Елиън като лекарство срещу маларията. По-късно започва и употребата му срещу токсоплазмоза (остро паразитно заболяване, предизвикано от едноклетъчен паразит, наречен Toxoplasma gondii).

При заразени със здрава имунна система, дори без лекарството, заболяването протича като тежък и дълъг грип. При хора с имуннна недостатъчност - заради трансплантация, СПИН, или при бременни жени, без подходящо лечение, токсоплазмозата е фатална.

Как става огромното увеличение от няколко хиляди процента? Всички права върху медикамента се купуват от "Тюринг Фармасютикълс", начело на която е 32-годишният Мартин Шрекли. Той просто слага нов етикет и стотици болни на следващия ден са шокирани при посещението в аптеките.

Ключов проблем е, че "Дараприм" няма генерици, тъй като пазарът за него е твърде малък. Ако някоя фирма реши да създаде генерик сега, ще поеме голям риск, тъй като трябва да вложи много в създаването на производствените възможности, а "Тюринг Фармасютикълс" може да свали цената когато си иска.

Шкрели твърди, че лекарството се ползва много рядко и ефектът от увеличението на цената върху здравната система ще бъде минимален. Другото, което твърди, е че допълнителните приходи ще бъдат инвестирани в откриването на по-добро лекарство за токсоплазмоза, което да е с по-малко странични ефекти.

"Това не е някаква алчна компания за лекарства, която се опитва да изтръска пациентите си, а просто се опитва да остане в бизнеса", казва Шкрели.

Много от пациентите ползват лекарството за по-малко от година, и сега цената му е по-близка до тази на лекарствата за редки болести.

Шкрели обаче не реагира толкова спокойно на критиката, която последва тази седмица в световната мрежа. На въпрос на журналист защо вдига цената на лекарството той отговори така:

"Вие сте идиот."

И в Туитър много хора атакуваха младия изпълнителен директор.

"Как вдигането на цената на лекарство с 5000% ще даде достъп на повече хора до него?" пита един потребител, цитирайки едно от твърденията на Шкрели.

Той отговаря:

"Има много парадокси в живота."

Друг журналист пък пише:

"Мисля, че дупката, която си си изкопал, е вече доста дълбока."

Шкрели отговаря с "Uh, f u", което може деликатно да се превете като "Ъ, майната ти". Туитърът му бързо бе "защитен", което означава, че само хора, които са одобрени да го следват, могат да го четат сега.

В крайна сметка натискът се оказа твърде голям и Шкрели обяви в петък, че все пак ще свали цената на "Дараприм". С колко обаче не е ясно.

Дори кандидат-президентката на демократите Хилари Клинтън се включи в критиката към Шкрели, като обяви, че ще представи план срещу подобни случаи, които в САЩ не са рядкост. Закон срещу такова рязко увеличение на цената на дадено лекарство няма.

Наскоро фармацевтичната компания "Роделис" закупи правата над друго рядко използвано лекарство - "Циклосерин", което е единственият сигурен отговор на рядка, агресивна и резистентна форма на туберколоза. Цената веднага скочи от 500 долара за 30 хапчета на скандалните 10 800 долара. Изпълнителният директор на компанията Скот Спенсър обясни, че така ще могат да се осигури по-сигурно доставяне и производство на лекарството, и че компанията ще дава на някои пациенти лекарството безплатно.

Подобни случаи са създали и така наречения "медицински туризъм" - в Индия например едно хапче "Дараприм" струва няколко цента. При тази ситуация на много хора би им излязло по-евтино да си направят една екскурзия до Индия за два месеца и да се лекуват там. 

Ключови думи

Коментари

Пазарна икономика. Как да не я обича човек.

Б. Кръстев

Не е свободна пазарна икономика. Незаконно е в САЩ да си поръчаш същото лекарство от Англия, да речем, където струва стотинки.

Пазапна икономика имаме там където има конкуренция. При монополите няма пазарна икономика, и затова държавите са измислили отговор-институции за да следят за конкуренцията . Вероятно антимонополния орган в щатите ще реагира? Пример за пазарна икономика при лекарствата-аспиринът, можеш да го купиш като ацитезал-от друг производител, като аспер и тн-става дума ацетилсалицилова киселина, която ти я продават под различни наименования разлини производители,, на различни цени, но крайния леечебен ефект е еднакъв. Аз лично я купувам като ацетизал-защото ми е двойно по-евтино.

Комитата

Не си ли проверявате източниците бе, друзя? Пак паднахте жертва на хибридчиците.

Баш комита

Проверени са и са точни, само на твоята куха кратуна и се привижда жибридна война!

scott

СМЪРТ ЗА ТОА, АКА Е АЩЕ ЖИВ! Такива хитреци требва да се убиват за удоволствие и назидание.

!

Глупости на търкалета. Като историята с американските военни носили картечница в софийски автобус по линия 76. Пълни измислици. Пускат ви мухи за да плюете по "капитализъма" и САЩ.

!!

Единствената глупост тук си ти!

b.krustev

Може би е добре да попрочетете малко световни медии. Уошингтън Поуст, например.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.