Политологът Огнян Минчев и културологът Ивайло Дичев влязоха в пряк спор за адекватността на действията по бежанския въпрос на България и на Европейския съюз в "Панорама" по БНТ.

"През последните две години България се държи като държава по-адекватно и по-ефективно, отколкото целия ЕС. България изгради оградата по границата си, споразумя се с Турция съвместно да пазят границите си, спря потока от бежанци", изброи Огнян Минчев.

Според него в кризата е станало рухването на основни институции на ЕС. Хаотичното придвижване под ръководство, не европейско, а външно показва, че Фронтекс не работи, даде той пример.  "Стана ясно и че други институции също не работят", каза още Минчев.

Политологът даде пример с германската канцлерка Ангела Меркел и нейната покана към всички мигранти. "Нейната първоначална покана не беше консултирана с другите държави -членки, което означава на практика криза в механизма на вземането на решения в ЕС", твърди Минчев. След това Меркел се отметнала и се опитала да разпредели бежанците в съседните си държави.

Според културолога Ивайло Дичев обаче най-важното сега е да се укрепят европейските институции. "Помага ме ли ние на европейските институции с тази националистическа истерия, която заля България. Какво ще правим ние? Утре сами ще останем да си пазим границите ли? В момента ни пази само това, че сме много бедни", продължи той.  Дичев смята, че решението на въпроса е повече политическа Европа, отказ от определен тип суверенитет. "Очевидно трябва да се пазим всички заедно и да не се плашим от това, което се случва", каза още той.

Огнян Минчев обаче не прие тезата, че основният дебат е на омразата, "за или против" бежанците. Но бежанският въпрос не бива да се превръща в обект на хитруване, смята той. "Защо Австралия опазва своите граници, а Европа допусна това шествие от стотици хиляди хора и извинението е, че сме мултикултурни и либерални, и подаваме помощ на всички", посочи Минчев.

"Дебатът днес е как да запазим себе си", смята той.

Той разкритикува властващата в Европа хедонистична култура, която вярва, че като внесе млади хора от Третия свят, те ще дойдат и ще изработват пенсиите на застаряващите европейски нации. "

"Това е илюзия – те ще дойдат и ще донесат своите проблеми, своята култура и това вече се случва. Европа успява да интегрира една много малка част от мигрантите", смята политологът.

Сирийската раждаемост е по-ниска от френската. 25% от имигрантите сирийци в Германия са с висше образование и 50% със средно. Тези хора са едно качествено население, което бяга, цитира Дичев актуална германска статистика за профила на мигрантите от Сирия.

200 хил. имигранти поема Франция всяка година, САЩ над 1 млн... Хората в съвременния свят се движат. Такъв е този свят. Хората търсят по-добро място за живеене, движат се, очерта картината Дичев.

Според него е проблем, че у българите се насажда страх. Страх от това, което идва. Но хората ще бъдат все по-различни, смята той.

Той даде пример с позицията на Св. Синод, която беше огласена днес. "Същата църква ли е тази, която начело с папата отваря обятията си за тези страдащи хора. И нашата, която излиза със становището, че трябва да пускаме повече хора", попита Дичев. Според него това са две различни вероизповедания. "Едното е универсално, другото етнически обърнато към една групичка. Тези цивилизационни различия много ме смущават", обясни културологът.

"Постмодерната култура на Европа не се справя с бежанския проблем", отсече Минчев.