Група депутати от Реформаторския блок очаквано внесоха предложение за изменение в Конституцията, което да въведе явно гласуване за в бъдеще във Висшия съдебен съвет (сега думата "тайно" е записана в чл. 131 на Конституцията, б.р.).

Това стана факт само два дни, след като парламентът прие изменения в основния закон на първо четене и след като първият проект на Министерството на правосъдието беше сериозно ревизиран.

След т. нар. "исторически компромис" останаха текстовете, регламентиращи разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии, но се запази тайният вот и отпадна намаляванете на мандата на ВСС. Т. е. - сегашният състав на Съвета бе "бетониран" да доизкара мандата си до 2017 г.

"Явното гласуване ще доведе до по-голяма прозрачност на решенията на Съвета, който отговаря за управлението на цялата съдебна власт. Чрез него всеки член на ВСС ще носи лична отговорност за гласуването си и ще подлежи на граждански контрол, както всяка друга институция в България", каза днес секретарят на ПГ на реформаторите Димитър Делчев.

От РБ са внесли и друго предложение - да могат и по-нискоинстанционните съдилища, а не само ВКС и ВАС да сезират Конституционния съд. Това ще е правомощие основно за апелативните институции, а няма да обвхаща например районните съдилища.

Реформаторите обаче явно са се отказали от идеята да прекратят мандата на този ВСС по-рано - нещо, което и правосъдният министър Христо Иванов многократно декларира, че не желае.

Що се отнася до отпадането на тайното гласуване, седмици преди промените то получи ясна подкрепа от премиера Бойко Борисов, който заяви, че ще направи всичко възможно, за да стане факт между първо и второ четене.

Буквално вчера - в четвъртък, и главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че е "за" явния вот във ВСС. Той обаче направи две уговорки - че това е "само що се отнася до него лично" и че трябва да се изчака Венецианската комисия със становището й по готвените промени в основния закон.