Не става въпрос за Спайдърмен и Батман, а за обикновени хора, които могат да отделят 40 минути и 450 милилитра от своята кръв. Те са малко, а пациентите нуждаещи се от кръвопреливане - много. В България едва 22 души на 1000 годишно даряват кръв, в Европа броят им е 40-50. Всеки ден повече от 600 пациенти в страната се нуждаят от преливане на кръв, и животът им буквално зависи от добрата воля на дарителите. 

Недостигът на кръв е проблем на болниците в цялата страна, а липсата на дарители отваря възможностите на търговията "на черно". 

"Ако всеки човек дарява поне веднъж в годината, няма да има черен пазар. Така няма да се налага роднини на пациенти да прибягват към тези услуги или да плащат", казва д-р Живка Димитрова от Българския червен кръст.

Цената на една банка кръв "на черно" варира между 70 и 100  лева, но в много случаи стига до 350 - 500 лева. Рисковете с кръвни продукти от черния пазар са огромни. Количествено дарената кръв се възстановява до 24 часа, а качественото възстановяване отнема повече от месец. Кръвта, която се търгува пред кръвните центрове е на хора, които дават по няколко пъти месечно, и всъшност изобщо не е качествена. Гаранции, че човекът, който продава кръвта си е здрав също няма. 

Защо няма "супергерои"?

Даряването на кръв нямаше да изглежда като супергеройски подвиг, ако имаше достатъчно доброволци. Дарителски кампании не липсват, но желаещите са малко, основно заради страхове и липса на информация. На сайта на Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) всеки месец се обявяват по двайсетина кръводарителски акции. За съжаление няма достатъчно информация относно самата процедура, митовете, свързани с нея, и реалната полза за пациентите. Много хора вярват, че даряването на кръв е болезено и крие риск от заразяване със СПИН и хепатит, проблеми с кръвното налягане и пр. 

Хематолози обясняват, че даряването и преливането на кръв се извършва под строг контрол. Всички кръвни продукти се изследват непосредствено след взимането им, и ако се установи наличие на инфекция, се изхвърлят. Самата процедура не е болезнена и отнема 30-40 минути. Мъжете могат да дарявят кръв 5 пъти годишно, а жените - 4.

"Ние не можем нито за момент да се успокояваме, защото не знаем какво ни носи следващия спешен случай и каква нужда от кръв ще има при следващия случай", коментират от НЦТХ.

По данни на Световната здравна организация  всяка година около 92 милиона души по целия свят стават кръводарители. Статистиката сочи, че приблизително 50% от тях са жители на богати държави. В България се наблюдава увеличение на общия брой на дарителите, но въпреки това не стигаме средните цифри за Европа. Според Министерството на здравеопазването броят на даряващите кръв се е увеличил с 20 000 души за последните 10 години.