Папа Франциск поиска днес в целия свят да бъде премахнато смъртното наказание, предаде Си Ен Ен.

Той отправи призива си в първата в историята реч на папа пред Конгреса на САЩ.

Светият отец благославя бебе в сградата на Конгреса.

Светият отец говори по време на съвместно заседание на Камарата на представителите и Сената в сградата на Капитолийския хълм във Вашингтон.

Символично зад главата на Римокатолическата църква стояха двамата най-влиятелни католици на САЩ. Това са вицепрезидентът Джо Байдън - вероятен кандидат за държавен глава на изборите през 2016 г.,  и председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър. Те са съответно вторият и третият човек в йерархията на властта в най-мощната държава в света. Но докато Байдън е десноцентрист, Бейнър е консерватор до мозъка на костите. шефът на Камарата бе с навлажнени очи и едва сдържа сълзите си по време на речта на папата.

Франциск е застанал между двамата най-важни
католици в САЩ - Джон Бейнър (вляво) и Джо Байсън.

При влизането си в залата Франциск поздрави всички на родния си испански език.

Той започна речта си доста сковано, очевидно притеснен от своя английски със силен акцент. Постепенно обаче високият гост доби смелост. Това се дължеше най-вече на почти постоянно избухващите аплодисменти. Чреновете на Конгреа нарушиха протокола, въпреки че според правилника нямат право да прекъсват духовния си водач.

"Не трябва да бъдем роби на финансите и иконвомиката", каза Франциск и настоя за реформа в САЩ, която да уреди ситуацията на над 11 милиона нелегални имигранти в страната. "Мнозина от нас поне веднъж сме били чужденци. Знам, че много от вас също са деца на иимитланти", допълни папата, който е син на италиански преселници.

В този момент камерите показаха как сенаторът Марко Рубио - един от кандидат-президентите на републиканците, езва успява да не избухне в ридания. Родителите на Рубио са емигрирали в САЩ от Куба. Именно той заяви в понеделник, че ако спечели изборите догодина, няма да има имиграционна реформа.

Папата се е спрял пред статуята на канонизирания от него Хуниперо Сера.

Както и вчера в Белия дом, така и днес папата посвети много време на околната среда и климатичните промени.

Само в края и съвсем накратко той засегна темата за абортите, макар тя да е сред главните на Римокатолическата църква. Макар и не директно, светият отец се изказа срещу хомосексуалните бракове, които бяха легализирани в някои щати в САЩ, като ги нарече "прегрешение срещу Бога".

"Съвсем наскоро моите братя епископи, тук в Съединените щати, подновиха призива си за отмяна на смъртната присъда. Не само ги подкрепям, но подкрепям и всички тези, които са убетени, че едно справедливо и необходимо наказание никога не трябва да изключва измеренията на надеждата и целта на поправянето", заяви Франциск. След което настоя смъртната присъда да бъде премахната в целия свят.

Призивът му бе чут от четирима от общо 9 членове на Върховния съд на САЩ, които седяха на първата редица в залата на Камарата на представителите. Тримата присъстващи мъже са католици, а жената е еврейка. Любопитното е, че двама от магистратите - Джон робъртс (председателят на Върховния съд) и Джон Кенеди, гласуваха през юни за запазване на най-тежкото наказание в САЩ.

Речта на папата продължи точно 52 минути.

След това във фоайето Франциск се спря пред статуята на испанския мисионер Хуниперо Сера, когото канонизира вчера, и се помоли.

От Конгреса главата на Римокатолическата
църква отиде в катедралата "Свети Патрик".

От Конгреса светият отец пристигна във вашингтонската католическа катедрала "Свети Патрик".

Кулминацията ще бъде утре, когато той ще се помоли в Ню Йорк на Кота нула, където на 11 септември 2001 г. терористи разбиха два самолета в кулите-близнаци на Световния търговски център.