Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Опасно място е Европейският съюз. И особено неговият Европейски съвет, където седят 28-те най-важни европейци.

Ето на, днес, в малките часове, Ангела Меркел, канцлерката на Германия, за малко, без да иска, да свали най-приятелското ѝ правителство в Източна Европа, това на Бойко Борисов.

Тя го цитира пред журналисти, че то поискало ЕС да създаде в страната му приемен център за мигранти. В утринното публично пространство на татковината настана антиправителствена врява и олелия.

Борисов, според един вестник – „видимо гневен“, обясни пред стъписаната общественост, че думите му били извадени от контекста и че имал предвид европейската помощ, която такъв център („гореща точка“, оттук нататък г-точка) предполага, ако миграционният натиск върху страната ни се усили както върху Италия и Гърция.

В гнева си Борисов не уточни кой е извадил думите му от контекста им, прибягвайки до удобния страдателен залог. Те „са извадени“, вместо „еди-кой си ги извади“.

Меркел каза на пресконференцията си, че е доволна от извънредната среща на върха на ЕС по миграцията снощи и увери журналистите, че присъствалите лидери за всичко са се разбрали.

Ако са се разбрали обаче така, както тя и Борисов, ЕС и неговият Европейски съвет наистина са опасни места.

Но има и по-опасни. Например България. Нейните медии тази сутрин в хор цитираха евродепутатката от ГЕРБ Ева Паунова, която е превеждала на част от срещите на Борисов, да отрича, че той е искал г-точка в страната ни.

Тук вече компотите изцяло прераснаха в компютри. Паунова наистина вчера е превеждала на Борисов на част от разговорите му преди Европейския съвет, а именно – на срещата на националните лидери от ЕНП, която традиционно предшества заседанието на Съвета.

На последното обаче присъстват само държавните и правителствените ръководители. Не им превеждат депутати от техните партии, а щатни преводачи на Съвета, които са положили клетва за конфиденциалност, що се отнася за дискусиите в закритите заседания.

Самата Паунова коректно каза пред националното радио: „Това, с което аз съм запозната, на срещите, на които аз съм присъствала в Брюксел вчера, от българска страна не е поискано България да става “гореща точка” и да имаме разпределителен център“.

На пресконференцията си Меркел говори именно за обсъжданията по време на самия съвет, а не – на предшестващите го партийни форуми.

Но именно в позицията на националните лидери от ЕНП, приета на вчерашната им сбирка се казва: „Насърчава Европейската комисия и държавите-членки бързо да създадат „горещите точки/центровете за обработка в държавите-членки от първата линия и в страните от Западните Балкани“.

Това, разбира се, не означава, че Борисов е обсъждал темата и че е предлагал България като домакин на такава точка на партийната среща.

Забележително е и че всички се обърнаха към Ева Паунова и никой – към Щефен Зайберт, говорителя на Меркел.

Ако това е нивото на информираност на информиращите, Делян Пеевски блестящо е изпълнил мисията си. Българската публика е на тъмно. Могат да я лъжат и да я водят за носа към зеления хайвер, както си искат.

Следователно България също е опасно място и би трябвало да се разглежда не като дестинация, а като източник на миграция, на хора, които бягат от лъжата и от мъглата.

Цялата врява щеше да бъде спестена, ако Борисов, подобно на Меркел, беше дал пресконференция и беше изяснил позцията си в правилния контекст. Той има основание, че т.нар. г-точки не са непременно нещо лошо.

Те означават, че страната, която ги има, получава финансова и кадрова подкрепа от ЕС, за да приема, установява идентичността, регистрира, взема пръстови отпечатъци на мигрантите и да отсява тези с право на международна закрила от тези, които подлежат на връщане съгласно споразуменията за реадмисия със съответните държави на произход.

Обратната страна на г-точките обаче е, че те потенциално могат да се превърнат в притегателни пунктове на нова миграция – когато в страните-източници научат, че там някъде на Апенините и на Балканите има няколко места, откъдето могат легално да те пратят я в Германия, я – в Швеция. Жална ѝ майка на европейската страна-членка, набара ли Третият свят г-точката ѝ.

Европейските пари и специалисти за тези центрове са хубавата им страна. Лошата, която е изцяло отговорност на приемащата държава, а не на ЕС, е че за целия поток кандидати за убежище и пренасочване тя трябва да създаде битови условия, които да гарантират тяхното „достойно съществуване“ и обществения ред и безопасност.

Казано без политическа коректност, тази страна трябва да направи дългосрочни бежански лагери на своя територия. Ако те са от затворен тип, ще струват скъпо (оборудване, охрана, изхранване и бит на лагерниците) и ще са постоянна заплаха за бунтове или за критики и правни процедури, що се отнася до спазването на човешките права.

Ако са от отворен тип, това означава непредвидимият им брой обитатели да плъзнат навред из страната и отвъд нея с всички възможни последствия.

Това са очевидните причини Унгария да се откаже от предложената ѝ европейска солидарност – от територията ѝ да бъдат пратени в други страни от съюза 54 000 нелегално влезли мигранти. Срещу тази услуга, тя трябваше да приеме да ѝ поставят г-точка. Пред нея правителството на министър-председателя Виктор Орбан предпочете само да се оправя с мигрантите.

Това обаче не означава автоматично, че г-точката би била лоша за България.

Смисълът ѝ до голяма степен зависи от географското положение на съответната държава. Унгария е централноевропейска страна. Тя се оказа „фронтова“ за миграционните вълни, само защото Гърция, затънала във финансови проблеми и управлявана от серия слаби правителства, се оказа неспособна, а май и не особено мотивирана, да пази външните граници на ЕС и на неговата зона без вътрешен граничен контрол, известна като Шенген.

Пропуснати бепрепятствено през Гърция, мигрантите прецапваха през нечленуващите в ЕС западни Балкани и се оказваха пред стените на Будапеща както османците през „Великолепния век“.

Прави чест на българските правителства, включително на това на Борисов, че в голяма степен затвориха България като предпочитан маршрут за нелегалната миграция.

Страната ни безкористно пазѝ от нашествието Шенгенската зона и нейните свободи, без да се ползва от тях. Членки на зоната като Гърция и Италия не го направиха и продължават да не го правят, макар да са доста по-богати и по-облагодетелствани, що се отнася до еврофинансирането. Когато обаче го направят, Унгария наистина няма да се нуждае от г-точка. Тя ще престане да бъде „държава от първата линия“.

За разлика от нея България, точно както Гърция и Италия, е на тази линия. Тя е „фронтова държава“ по географско положение и не може да избяга от съдбата си. „Г- точката“, освен че ще бъде притегателен център, поне ще е някакво средство за управление на миграционния поток и гаранция, че поне част от него ще бъде преразпределян за останалата част на Европа или връщан.

Всичко това трябва своевременно и ясно да се „комуникира“ (съобщава) на българската общественост. Правителството разполага с достатъчно кадри и финансови ресурси за това. Да ги използва. Не бива да очакваме от бундесканцлерката да свърши тяхната работа.

Ключови думи

Коментари

Чак пък да свали, Рапоня не е бил дори близо до падане. А сега като мине първоначалния шок, центърът ще отвори през ноември без дори някой да му обърне внимание. По-младите не помните, ама ментора на Рапоня, бай Тодор, така вдигаше цените на тока едно време - половин година слухове и накрая популацията (вашите мама и тати) почваха да си говорят "айде да го повишават, че да спрем да говорим за това".

Пипоня

Рапоня е очевидно по-умен от теб.

DogWoman

Браво на Желев, както обикновено. "Г-точка" ще стане класика, почти колкото "Не съм платен, мразя ви безплатно". Червена точка от мен.

Гост

"България също е опасно място и би трябвало да се разглежда не като дестинация, а като източник на миграция" т.е Държава на хартия, която гони неудобните и не спазва фундаменталните човешки права.:::::::С анализите дотук. Време е за нелицеприятните истини.

Стати Статев е нарицателното за гонене на неудобните. Аре у лево.

Страхотно! И заглавието - супер находка! Поздравления, Желев!

SRQBoyboy

България не случи с премиери дълги години. И със съюзници за повече от век. Винаги е на прецаканата страна. За съюзниците едва ли е български проблем, защото то е нещо като това - децата не могат да си избират родителите. Малките държави винаги са лашкани наляво и надясно и накрая натиквани в ъгъла. Но за премиерите проблемът е с дълга история. В последните години обаче положението съвсем зацикли. След величеството нещата отекоха до такава степен, че можеше за министър-председател да бъде избран и портиера на нашата кооперация.

жега

Поогледай се и ще видиш, че портиерът ви има шанс. А може някоя Златка да не го изпревари.

009

Защо е лошо и даже пагубно неразбиращи хора да ги допускат да пишат и да публикуват писанията си. Ами защото манипулират хората и те ще страдат след това. Като си хотспот влизат мигранти, ти ги регистрираш, онези, шефовете на Борисов и Плевнелиев, получават регистъра, избират си това което им е изгодно и останалото ти го оставят на теб хотспота, да се оправяш както умееш. И когато това са 10-20 хиляди, хайде горе-долу, но когато става въпрос за 1,2,3 или повече милиони мигранти нещата стават страшни. Ще съумееш ли да ги депортираш? Защото ако за началниците ти не са изгодни за теб изгодни ли ще са а?!

...

Заглавието е доста безвкусно на фона на разискваната тема. Омаловажава написаното и проблема, цинично е в този смисъл и издава лека ирония в стил "Бедров". Не му навирайте комплексираната стилистика навсякъде. Грозно е!

tibia

Очевидно туй форумче е като за лежащо болни в дерматологично отделение - има сърбежи всякакви. Ами чешете се на воля, даже до кръв!

мокрица

Истерията с "горещата точка" е дело на една "гранд пиар дама", с местообитание в Брюксел. Има 4 деца, тя си знае от кого. Вълнува я съжителството с мъж с плаваща сексуалност. Още се носят легенди какви пари е дала, за да изчезне от България "бащата на децата й" и да стане шеф на ПЕС. Известна беше като най-добрата в опорните точки. Дано следващата й "акция" завърши с точка на замръзване!

!!!

Много се е възбудила G точката й

Entlarvt

Опа, пак някой е искал да вземе некви пари за нищо...Тиквата от Банкя е решила, че Европейският съвет е като да крадеш от обществени поръчки и да пълниш джобето. Да, ама не, както казваше един "журналист". Изказването на Борисов показва поне три неща: 1. Отива неподготвен за среща на върха 2. Липса на комуникация и координация между МВР, МВнР и МС 3. Липса на ясна стратегия и концепция по въпроси, касаещи бежанците 4. Ниска обща култура на премиера, който не знае за какво е отишъл до Брюксел. И, този човек беше Главен секретар на МВР. Боже пази, народът съвсем е полудял, за да си избира такъв олигофрен

"В гнева си Борисов не уточни кой е извадил думите му от контекста им, прибягвайки до удобния страдателен залог. Те „са извадени“, вместо „еди-кой си ги извади“." - Тц, каза го. Синьо-червената мъгла! Една истина, облечена в много неистини, стандартно за... Залудо се пънеш, Желев. Думите на Меркел вече са в пространството и всеки желаещ може да ги чуе, неорязани. Прозрачност, искана и на път да бъде постигната за изненада на лозунгарите.

"Печатните/електронните медии като най-евтини за поддръжка са поделени между Прокопиев,Сашо Дончев и Пеевски. Дневник да публикува материал срещу ВЕИ-та или сега - срещу (бившите ) газови играчи - все едно поп да се ожени за монахиня... " /qwertqwert/

Не са поделени все пак- Дончев разполага само със Сега, Прокопиев - с Дневник и Капитал. Останалото е на Прас прес!

"Цялата врява щеше да бъде спестена, ако Борисов, подобно на Меркел, беше дал пресконференция и беше изяснил позцията си в правилния контекст." - Направи го, и снощи в новините по БНТ, и днес при Хекимян. Нещо неясно??? Стиска ли ви да го предадете изцяло? Щото "дивата приватизация" и "червено-синята мъгла", и квиченето на настъпаните от намалялата контрабанда, и...

tibia

Борисов така и така е набрал скорост, та да вземе да разкаже за т.нар. февруарски протести. Чакам с интерес!

Г като гол задник.

Стандарт 24.09.15 08:15 ч. "България иска Европейският съюз при нужда да създаде на нейна територия приемен център за мигранти, т.нар. „гореща точка", съобщи германската канцлерка Ангела Меркел на пресконференция в малките часове днес след срещата на върха на ЕС за бежанската криза, съобщава clubz.bg." /Копирано от standartnews.com/ - КЪДЕ ВИ Е ВЪПРОСНАТА ПУБЛИКАЦИЯ???

s.djam

http://clubz.bg/28142-merkel_bylgariq_sama_poiska_goreshta_tochka_za_bejanci_na_nejna_teritoriq

zakkwylde

Желев, Желев, паднал си до нивото на най-евтините медийни курвета. Еднодневната истерия на протестърските медии приключи безславно като кореспондентски мандат в Брюксел. Нейсе, залягай върху сутрешните кросове, щото депресия няква те гони.

""Става въпрос за "горещи точки" в Гърция и Италия. България обърна внимание, че също има външна граница с Турция и че също е поставена под голям натиск от бежанската вълна. Ако България иска да изгради такава "гореща точка", тогава ще получи абсолютно същата подкрепа и абсолютно същата помощ от европейските институции и агенции, каквато получават Италия и Гърция", каза германският канцлер на среднощната пресконференция след срещата на върха" - това по Капитал. Да повторим: "Ако България иска да изгради такава "гореща точка", тогава ще получи..." И да сравним с това в КлубZ: "Щом България иска да изгради такъв Hot Spot, то тя ще получи..." /Едно към едно: Думите на Ангела Меркел за "горещата точка" в България/

Ad

Hi I would like to place an ad or banner on your website. It's about www.fincabayano.net in Panama. regards Stefan Mudry

Мария

"за целия поток кандидати за убежище и пренасочване тя трябва да създаде битови условия, които да гарантират тяхното „достойно съществуване“ и обществения ред и безопасност." Ха-ха-ха, тя - ДЪРЖАВАТА ни - не може да създаде подобни условия за собствените си граждани, какво остава за мигрантите. Ще цъфнем и ще вържем, та пушек ще се вдига!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.