Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Руският сенатор Константин Добринин внесе в Думата законпроекта под официалното название "За противодействие на реабилитацията на престъпленията на сталинисткия тоталитарен режим (сталинизма)", предаде Нюз.Ру.

Сред предложените в проекта мерки е и забрана за увековечаване на паметта на лицата, съпричастни към престъпленията на сталинизма, чрез назоваване на улици и станции на метрото с техните имена.

"Достоверно е известно, че от 1921 до 1953 г. за "контрареволюционни престъпления" са били осъдени над 4 милиона души, като 800 000 от тях са осъдени на смърт. Като се вземат предвид насилствените преселвания (често последвани от масова гибел), мъченията, конфискациите на имуществото и лишаването от права, става очевидно, че сталинските репресии са били безпрецедентни по своите мащаби и са засегнали цялото съветско общество", пише в мотивите си депутатът от Съвета на федерацията - горната камара на руския парламент.

Според Добринин отричането на престъпленията на сталинизма с цел създаване на идеализирана картина на онова време води до неадекватна оценка от страна на гражданите на събитията от миналото и настоящето. Сенаторът отбелязва, че въпреки предприеманите от 90-те г. на ХХ век мерки от държавата за осъждане на неоснователните преследвания на отделни гражгдани и цели народи и по реабилитирането на жертвите на репресиите, и до днес липсва законодателна база, която да позволи да се пресече фалшифицирането на исторически факти, свързани с епохата на сталинизма.

Руски комунисти маршируват с портрет на Сталин на
първомайска манифестация в Москва. Снимка БГНЕС

Проектозаконът предвида да бъдат забранени организации, прославящи Сталин и управлението му, както и обявени за екстремистки информационни материали, съдържащи оправдаване на необходимостта от осъществяване на масовите репресии.

Русия не е реабилитирала официално Сталин. В страната обаче се наблюдава пълзякща ресталинизация. Преди няколко години диктаторът бе обявен за "противоречива личност" в новите учебници по история. Премиерът Дмитрий Медведев заяви недеднъж, че режимът на Сталин не може да се сравнява с този на Хитлер. А тази година президентът Владимир Путин заяви, че без Йосиф Висарионович СССР нямало да постигне победа във Втората световна война срещу нацистка Германия.

Само от началото на месеца в Русия са открити два паметника на Бащата на народите, отбелязва Нюз.Ру. От лятото насам в град Твер пък заработи музей на вожда.

Константин Добринин (38 г.) е известен с либералните си възгледи. Той не членува в никоя партия и неведнъж е критикувал законите, които смята за нарушаване на правата и свободите.

Ключови думи

Коментари

Авторът, редакторът, администраторът и Клуб "З" като цяло - оправете си заглавието и станадартите за качество на крайния продукт!

haha

Който иска сталин може да отиде при него. Никой няма да го спре, само ако обича да го направи така, че да не замърсява обществените места а да избере неизползвани мостове или високи скали в планините.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.