Барак Обама обяви папа Франциск за жив пример на Христос, съобщи в. "Вашингтон пост".

Това стана в Белия дом, където президентът прие пристигналия на визита в САЩ глава на Римокатолическата църква.

"Вярвам, че вълнението около вашето посещение, свети отче, трябва да се дължи не само на вашата роля като папа, но и на вашите уникални качества като личност. Във вашата скромност, във вашето прегръщане на простотата, в любезността на вашите думи, в благородието на вашия дух виждаме жив пример на Христовото учение", каза Обама.

На церемонията на южната морава на Белия дом присъстваха над 20 000 гости.

Президентът на САЩ посреща светия отец в Белия дом.

Папата също произнесе словото си на английски, макар и със силен акцент. Той е аржентинец и родният му език е испански, макар родителите му да са преселници от Италия.

"Като син на емигрантско семейство съм щастлив да бъда гост на тази нация, която в голямата си част бе изградена от подобни семейства", започна Франциск.

Папата поздравява хората заедно с Барак и Мишел Обама от балкона на Белия дом.

След което похвали демокрацията в САЩ.

"Заедно със своите съграждани американските католици са ангажирани в изграждането на едно общество, което да е наистина толерантно, в защитата на правата на хората и общностите, в отхвърлянето на всяка форма на несправедлива дискриминация. Заедно с множество други хора с добра воля от тази велика демокрация те очакват усилията за изграждането на едно справедливо и мъдро подредено общество да зачитат техните най-дълбоки безпокойства и техните права свързани с религиозната свобода. Тази свобода е едно от най-безценните завоювания на Америка."

Светият отец не пропусна да засегне и една от любимите си теми - тази за борбата с климатичните промени.

"Г-н президент, смятам за обещаваща предложената от вас инициатива за намаляването на замърсяването на въздуха. Като се има предвид спешната необходимост е ясно, че климатичните промени са проблем, който не може да бъде оставен на бъдещото поколение. Историята ни постави в един ключов момент за грижата за нашия „общ дом“. Все още имаме време да се справим с тези промени и да се гарантира устойчивото и цялостно развитие на планетата, защото знаем, че нещата могат да се променят", заяви високият гост.

Поканените католически архиепископи и епископи с вълнение слушаха словото на светия отец. Някои правеха снимки за спомен от събитието..

Още от сутринта край Белия дом се бяха стълпили хиляди хора, които нямаха търпение да зърнат папата по-отблизо. Някои от тях дори спаха там.

След срещата си с Обама Франциск ще направи обиколка из улиците на Вашингтон с папамобила, от който ще поздрави стотиците хиляди хора, струпали се по улиците, за да го посрещнат. Иначе светият отец се придвижва из Вашингтон с малък "Фиат", принадлежаш на папската нунциатура във Вашингтон. Което накара американците да се възхитят от скромността на госта още при пристигането му.

Почитатели на Франциск прекараха цяла нощ пред Белия дом в очакване.

Утре Франциск ще отслужи голяма меса на кота 0 в Ню Йорк, където на 11 септември 2001 година бе извършен най-големият атентат в историята на човечеството. Той ще говори и пред участниците в сесията на Общото събрание на ООН.