СИРИЗА отново е победител, Алексис Ципрас отново ще бъде министър-председател, а привържениците му снощи празнуваха в Атина. Радикалната левица е най-голямата политическа сила в момента в Гърция, но резултатите от вчерашните избори не показват тенденция нагоре. СИРИЗА получи над 35% от гласовете и значително изпревари основния си конкурент – дясноцентристката „Нова демокрация“, която спечели 28%.

Големият победител обаче на тези избори са негласуващите. Над 4 милиона гръцки избиратели не си направиха труда изобщо да отидат до урните, въпреки че в Гърция гласуването по закон е задължително.

СИРИЗА вчера получи 1 921 337 гласа. (при 99,5% преброени протоколи). Само преди 9 месеца обаче Алексис Ципрас „набра“ 2 245 978 бюлетини. Тези над 300 хиляди гласа вече не са с него.

„Нова демокрация“ също изгуби значителна подкрепа и това не се вписва с коментарите от последните месеци, че новият лидер Вангелис Меймаракис е възродил партията. Той просто я запази там, където си беше. Вчера „Нова демокрация“спечели 1 521 809 гласа, докато на предишните избори през януари за дясноцентристката партия гласуваха 1 718 694 гърци. Тези 200 хиляди души също са се отказали от избора си.

Новият стар коалиционен партньор на СИРИЗА – партията „Независими гърци“, също губи стремително гласове. От 293 хиляди през януари те намаляха на 199 хиляди вчера. Макар и с малко, Комунистическата партия на Гърция също върви назад – 40 хиляди гласа по-малко. Създадената от журналиста Ставрос Теодоракис проевропейска партия „Потами“ се срива от 373 хиляди на 221 хиляди гласа. Крайнодясната и определяна като неофашистка партия „Златна зора“ излиза от изборите с най малки поражения – едва 10 хиляди изгубени гласа и отново трето място с 378 хиляди получени бюлетини.

Единствената политическа сила, която увеличава подкрепата си, макар и с малко, е новата коалиция на ПАСОК и „Демократичната левица“, която качи резултата си на 340 хиляди гласа от 290 хиляди на последните избори. Повод за празнуване има и Центристкия съюз, който за първи път попада в парламента със 185 хиляди гласа и 9 депутатски места. Тези допълнителни гласове изобщо не могат да компенсират обаче броя на разочарованите и изобщо негласували.

Къде Гърция е „синя“

И на предишните избори резултатите на полуостров Пелопонес в най-южната част на Гърция бяха в полза на „Нова демокрация“. Този път отново картата с резултатите е оцветена в синьо в най-долната си част. На егейския остров Хиос „Нова демокрация“ отново побеждава СИРИЗА, но дори и там тенденцията и двете големи партии да губят избиратели е в сила.

„Нова демокрация“ остава първа политическа сила и в област Пиерия със столица Катерини, където се намира и планината Олимп. Не е изненада второто място на СИРИЗА в граничещите с Благоевградска област гръцки области Серес, Драма и Килкис. Така например Серес изпраща двама десни депутати срещу един от радикалната левица. Граничещата с Хасковско област Еврос със столица Александруполис също дава преднина на „Нова демокрация“ пред СИРИЗА, но и това е тенденция от предишни избори.

Новината този път е от Халкидики. Макар и само с 232 гласа разлика, „Нова демокрация“ успява да изпревари СИРИЗА, която бе първа политическа сила в най-посещаваното от българи място в Гърция. И двете партии обаче изращат по един депутат от полуострова, както и един от „Златна зора“.

 

Ето местата в новия парламент на Гърция в сравнение с избрания през януари парламент:

                                        Сега                              Преди

СИРИЗА                         145                                149

Нова демокрация          75                                   76

Златна зора                   18                                   17

ПАСОК                           17                                   13

Комунисти                      15                                   15

Потами                           11                                    17

Независими гърци         10                                    13

Центристки съюз            9                                      0