Не оправяйте леглото си сутрин. Вредно е за здравето ви, твърди науката.

Не слушайте майка си или жена си, които ви мърморят, че живеете в хаос, защото според експерти добре оправеното легло е развъдник за акари. Вярно е, че спалнята ви ще прилича на леглото ви в студенсткото общежитие, но животът ви ще бъде освободен от акари, доколкото е възможно.

Колкото и да е противно близо 1,5 млн. от тези неща живеят в средностатическото легло. Те се хранят от повърхността на човешката кожа и създават алергени, които лесно се вдишват по време на сън.

Данните от изследване от 2005 г., които наскоро бяха препотвърдени с нови проучвания, сочат че най-добре е да не оправяте леглото си. Съветът става особено актуален, тъй като постепенно ще става по-студено и ще се минава към по-тежки завивки. Лятото само с един чаршаф е по-лесно.

Според препоръките на учените е добре да не оправяте леглото си въобще през деня. Ако много държите на реда, може да си подредите покоите късния следобед.

Ето какво казва ученият д-р Стивън Притлав пред Би Би Си: "Наясно сме, че акарите могат да оцелеят като поемат вода от атмосферата. Така че с нещо толкова просто като оставяне неоправено леглото през деня остатъчната влага от спането може да изчезне и акарите ще се дехидратират и много вероятно ще умрат".

Все пак в български условия вероятно може да скъсим срока, в който държим леглото си неоправено и просто да проветряваме в продължение на час-два. Съветите в автентичния си вид идват от Великобритания.