СИРИЗА получава 32% от гласовете на парламентарните избори в Гърция, сочат първите данни от екзит пол, цитиран от РИА Новости. Втора е консервативната „Нова демокрация“ с 29.6%, а на трето място е неофашистката  „Златна зора“ с 6.8% от гласовете на избирателите. Комунистическата партия на Гърция получава 6.5%, партия ПАСОК – 6.2%, а „Потами“ - 4.8%. 
Отцепилите се от СИРИЗ и саздали партия „Народно единство“ имат 3.1%. Същият е резултата и на партията „Независими гърци“ на Панос Каменос. 

Това са данни към 11 часа, когато е направен първият екзит пол. Предстоят още два -  в 15.00 часа, и – в 18.00 часа, един час преди края на вота.

За какво гласуваха партийните вождове в Гърция на днешния парламентарен вот. За светло бъдеще.

Ето какво казаха народните водачи при пускането на бюлетината. А кой от тях ще спечели ще стане ясно след 19 часа тази вечер. 

Лидерът на гръцката партия „Нова демокрация“ Вангелис Меймаракис заяви, че е гласувал „за прогонването на бедността“, след като пусна бюлетината си в избирателна секция в района Маруси, в северната част на Атина, предаде "Фокус". „Гласувах за прогонването на бедността и лъжите и връщането на автентичността. Утре ние ще приветстваме изгряването на нова Гърция с усмивка“.

Вангелис Меймаракис.

Бившият премиер на Гърция Алексис Ципрас и вожд на лявата СИРИЗА изрази увереност, че народът ще даде на партията му силен мандат за управление на страната. „Народът ще даде мандат на силно правителство за предстоящите четири години, на правителство, което може да води борба и което ще продължи със същата настойчивост и самоотверженост защитата на справедливото дело на гръцкия народ не само в Европа, но и в собствената страна“, заяви Ципрас.

Лидерът на гръцката Комунистическа партия Димитрис Коцумбас предупреди гръцкия народ, че идват „трудни времена“ и го призова да изрази подкрепата си за комунистите, след като гласува в избирателна секция в Неа Йония в западната част на Атина„Ние призоваваме всички да гласуват. Не си стойте у дома днес. Моментът е критично важен. Идват трудни времена“, зпризова Коцумбас.

Водачът на центристката партия „Потами“ Ставрос Теодоракис гласува в избирателна секция в град Ханя на остров Крит.
„Надявам се, че броят на хората, които ще се въздържат от гласуване да е нисък. Хората трябва да излязат и да гласуват. Гърция може да направи скок в бъдещето. Страната се нуждае от промяна“, заяви Теодоракис.

Панос Каменос, лидер на Независимите гърци, пусна бюлетина на остров Крит. „Искам да изпратя послание на единство. Нашият голям враг е разделението, но най-големият враг на Гърция е корупцията“, заяви Каменос, като добави, че в изборния ден гърците „ще изразят увереност в бъдещето, или ще дадат имунитет на миналото“.

В предварителните социологически проучвания Нова демокрация и СИРИЗА са с изравнени възможности.