Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Възможността бременните жени сами да избират раждане с цезарово сечение не бива да попада в нормативната уредба на дейностите по акушерство и гинекология, настояват пациентски организации "Заедно с теб". Искането им е изпратено с официално писмо до Министерството на здравеопазването по повод появили се предложения свободният избор да бъде част от медицинския стандарт по акушерство и гинекология.  

„Не подкрепяме цезаровото сечение „по желание" и то не може да бъде обект на медицински стандарт. Медицинският стандарт е юридически документ, който по същността си не може да дискутира процедури, които не са обосновани медицински”, пише в официалното писмо на пациентите.  

Истинските им опасения са, че регламентирането на свободния избор може да превърне секциото в сериозен бизнес и дори да застраши здравето на родилките. Отваря се дори възможност за фалшифициране на медицински показания или най-обикновен психологически натиск върху жените, за да се откажат от нормалното раждане и да изберат операция. В своя подкрепа организациите припомнят официалното становище на Българското научно дружество по акушерство и гинекология, според което спазването на медицинските индикации за цезарово сечение е най-сигурният метод за предотвратяване на усложнения при раждането.   

"Жената няма медицинската подготовка да прецени рисковете от секцио по желание и имаме притеснението, че е възможно недобросъвестни медици с оглед на бизнес интереси да подтикнат жената към скъпо струващата процедура", предупреждават пациентските организации. 

Опасенията им са напълно основателни, защото по закон в България секцио "по желание" не съществува в правния мир, но на практика се прилага напълно успешно като "избор на екип" или директно срещу съответното заплащане. Цената варира между 1 800 и 2 000 лв. в частните клиники (без да се калкулират престоят, упойките и грижите за новороденото), а в държавните излиза между 500 и 900 лв., колкото е тарифата за избор на екип. Операцията се организира сравнително лесно, елиминира напълно "момента на изненадата" при раждането, травмиращите напъни и придружаващата ги болка, затова е лесно да бъде "промотирана" сред бременните жени. Именно липсата на страх и притеснения "продава" услугата на пациентите, а докторите се възползват без угризения, защото всяко планирано раждане като секциото им позволява по-добре да организират работното време и почивката си.  

"Избрах секцио по желание, защото... Исках да си видя бебето веднага, исках да не съм уморена, исках да го целуна и да не ме боли нищо поне в този момент, исках да го гледам първите часове и да му се радвам, а не да съм уморена и съсипана от безсъние, чакане и напъни, контракции и незнам си още какво. Исках и на него да му е добре - да не е с деформирана глава, например, или с усложнения, а да го видя веднага с усмивка. Затова си избрах и спинална упойка - не исках да спя, исках да чуя бебето си как изплаква и да чакам с трепет 10- те минути да го извадят. Исках да бъда спокойна и да не ме притискат по никакъв начин да раждам бързо или да напъвам, или да чакам. Исках нещата да станат планово и да имам психическата нагласа за този ден. Да знам че ставам сутрина и отивам на среща с бебчо", пише Danu-Ani в един от женските форуми, обобщавайки масовата нагласа на бременните, предпочели цезарово сечение.

Според последната статистика обаче, броят на родилките като нея у нас отдавна надхвърля 40% и стряска специалистите, които са наясно с рисковете. Една от най-големите опасности при секцио, например, са тежките кръвоизливи или събирането на кръв в коремната кухина, която няма как да се изхвърли по естествен път от тялото. Това може да доведе до тежко отравяне на целия организъм и за съжаделине дори до фатален край. Страничните ефекти от специфичната анестезия обикновено са известни, но много хора не знаят, че при цезарово сечение може да се блокира сърдечната дейност. Установено е също, че раждащите със секцио три пъти по-често изпадат в депресия и поне половината получават усложнения при втората бременност. Много често провокира и стерилитет. Децата им пък по-често страдат от астма, артрит и различни възпаления на червата.

"Психологическата нагласа на българското общество, че родилката винаги е "с единия крак в гроба" и появата на бебето е съпроводено с много болка, трябва да се промени", пък е убеждението, с което Кристина Маринова от Сдружение "Естествено" в продължение на години се опитва да популяризира естественото раждане сред младите жени.  

Организацията има подкрепата на акушерки, медицински сестри и специалисти, но все още се бори за доверието на бременните и родилките. Затова пациентите настояват за още една важна промяна в практиката - Министерството на здравеопазването да изготви специално информирано съгласие при цезарово сечение, за да са наясно жените с всички ползи и опасности, които крие асистираното раждане.

Ключови думи

Коментари

жена

Тъжно е когато толкова много българчета се появяват на този свят по този начин. Нездравословно е за тях. Заедно с поемат първата глътка въздух поемат и егоизма на майката!

Развеселен

раздвоен съм. Ако има възможност жената без болка да роди, защо не. Защо трябва да се мъчи?

s.anachkova

Защото има рискове, за които самата тя не знае, а някои недобросъвестни лекари крият, за да вземат повече пари. (Не слагам всички под общ знаменател, разбира се!) Освен това не е съвсем безболезнено. По време на операцията - да, но след това жените, родили със секцио, се възстановяват по-бавно, шевовете ги болят, не е препоръчително да вдигат дори бебетата (т.е. някой трябва да им ги подава за кърменето) и като капак всичко това може да предизвика такъв стрес, че и кърмата да спре ... Не е съвсем безобидно.

Орлин

Любопитен факт: медицинските лица избират секцио по желание няколко пъти по-често, когато самите те раждат, отколкото жените от немедицински професии. Щом го избират за себе си, значи тази статия е чиста параноя от страна на био- и натуро-откачалките. А понякога рисковете от естествено раждане (примерно да загубиш бебето ако се е запънало) са много повече от самото секциото.

Преди време чух сред аргументите за секцио "по желание" и тези - 1. така можеш да избираш зодия и предварително да му направиш хороскоп на деня на раждане, 2. може да родиш преди 8 месец и така да не си разваляш фигурата... :-(

Вяра

Нека да може да се избира. който си е направил труда да се ограмоти ще вземе правилното решение.

а който не е?

Да ви кажа като човек минал 2 секция - съвсем не по желание - момичета, мит е че не боли! Боли и то много, особено първите 2 дни! Да не говорим за възможните усложнения! докато нормално родилите имат шанса да си вземат бебчетата при тях веднага, при родилите секцио това става минимум след 24 часа (освен ако не решат да тръгнат прясно оперирани да си ги искат малко по-рано). Оставате в болницата мин 5 дни и едва се движите, докато родилите нормално на втория ден вече се припкат и си отиват в къщи....

s.anachkova

Проблемът е не толкова дали е справедливо да има право на избор или не, а дали няма да се злоупотребява с този избор ...

Аз

Здравейте, аз съм горда майка на две прекрасни деца родени и двете по естествен път без упойки без обезболяващи... Ако един ден има и трето бих желала то също да си мине по естествения път. ЗА секцио съм само ако някой е застрашен, ако се налага по медицински причини, но не и да се злоупотребява с това.

Не сме узряли и като пациенти и като медици за свободен избор. Избора трябва да е наистина свободен, но затова жената трябва да има пълната информация за добрите страни и рисковете и при двата метода, също така трябва да се имат предвид много фактори при вземането на решение. Целта на едно раждане за мен е само една - здраво дете е здрава майка на финала. Крайностите и в двете посоки са нежелателни - от секциото на конвейр, до "естественото раждане у дома".

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.