Възможността бременните жени сами да избират раждане с цезарово сечение не бива да попада в нормативната уредба на дейностите по акушерство и гинекология, настояват пациентски организации "Заедно с теб". Искането им е изпратено с официално писмо до Министерството на здравеопазването по повод появили се предложения свободният избор да бъде част от медицинския стандарт по акушерство и гинекология.  

„Не подкрепяме цезаровото сечение „по желание" и то не може да бъде обект на медицински стандарт. Медицинският стандарт е юридически документ, който по същността си не може да дискутира процедури, които не са обосновани медицински”, пише в официалното писмо на пациентите.  

Истинските им опасения са, че регламентирането на свободния избор може да превърне секциото в сериозен бизнес и дори да застраши здравето на родилките. Отваря се дори възможност за фалшифициране на медицински показания или най-обикновен психологически натиск върху жените, за да се откажат от нормалното раждане и да изберат операция. В своя подкрепа организациите припомнят официалното становище на Българското научно дружество по акушерство и гинекология, според което спазването на медицинските индикации за цезарово сечение е най-сигурният метод за предотвратяване на усложнения при раждането.   

"Жената няма медицинската подготовка да прецени рисковете от секцио по желание и имаме притеснението, че е възможно недобросъвестни медици с оглед на бизнес интереси да подтикнат жената към скъпо струващата процедура", предупреждават пациентските организации. 

Опасенията им са напълно основателни, защото по закон в България секцио "по желание" не съществува в правния мир, но на практика се прилага напълно успешно като "избор на екип" или директно срещу съответното заплащане. Цената варира между 1 800 и 2 000 лв. в частните клиники (без да се калкулират престоят, упойките и грижите за новороденото), а в държавните излиза между 500 и 900 лв., колкото е тарифата за избор на екип. Операцията се организира сравнително лесно, елиминира напълно "момента на изненадата" при раждането, травмиращите напъни и придружаващата ги болка, затова е лесно да бъде "промотирана" сред бременните жени. Именно липсата на страх и притеснения "продава" услугата на пациентите, а докторите се възползват без угризения, защото всяко планирано раждане като секциото им позволява по-добре да организират работното време и почивката си.  

"Избрах секцио по желание, защото... Исках да си видя бебето веднага, исках да не съм уморена, исках да го целуна и да не ме боли нищо поне в този момент, исках да го гледам първите часове и да му се радвам, а не да съм уморена и съсипана от безсъние, чакане и напъни, контракции и незнам си още какво. Исках и на него да му е добре - да не е с деформирана глава, например, или с усложнения, а да го видя веднага с усмивка. Затова си избрах и спинална упойка - не исках да спя, исках да чуя бебето си как изплаква и да чакам с трепет 10- те минути да го извадят. Исках да бъда спокойна и да не ме притискат по никакъв начин да раждам бързо или да напъвам, или да чакам. Исках нещата да станат планово и да имам психическата нагласа за този ден. Да знам че ставам сутрина и отивам на среща с бебчо", пише Danu-Ani в един от женските форуми, обобщавайки масовата нагласа на бременните, предпочели цезарово сечение.

Според последната статистика обаче, броят на родилките като нея у нас отдавна надхвърля 40% и стряска специалистите, които са наясно с рисковете. Една от най-големите опасности при секцио, например, са тежките кръвоизливи или събирането на кръв в коремната кухина, която няма как да се изхвърли по естествен път от тялото. Това може да доведе до тежко отравяне на целия организъм и за съжаделине дори до фатален край. Страничните ефекти от специфичната анестезия обикновено са известни, но много хора не знаят, че при цезарово сечение може да се блокира сърдечната дейност. Установено е също, че раждащите със секцио три пъти по-често изпадат в депресия и поне половината получават усложнения при втората бременност. Много често провокира и стерилитет. Децата им пък по-често страдат от астма, артрит и различни възпаления на червата.

"Психологическата нагласа на българското общество, че родилката винаги е "с единия крак в гроба" и появата на бебето е съпроводено с много болка, трябва да се промени", пък е убеждението, с което Кристина Маринова от Сдружение "Естествено" в продължение на години се опитва да популяризира естественото раждане сред младите жени.  

Организацията има подкрепата на акушерки, медицински сестри и специалисти, но все още се бори за доверието на бременните и родилките. Затова пациентите настояват за още една важна промяна в практиката - Министерството на здравеопазването да изготви специално информирано съгласие при цезарово сечение, за да са наясно жените с всички ползи и опасности, които крие асистираното раждане.