Лидерът на АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов получава днес орден „Св.Ерм“ от пловдивския митрополит Николай. Орденът е учреден от Пловдивската митрополия и се връчва за „отстояване на християнските ценности“.

Дядо Николай вече е удостоявал с това отличие председателя на БСП-Пловдив и собственик на Международния панаир Георги Гергов – преди 6 години, както и бившият монарх и премиер Симеон Сакскобургготски – миналата година.

Първанов и Гергов обаче днес са разделени - единият в АБВ, другият - в БСП.

Пловдивският митрополит е известен с близките си контакти с известни, богати и влиятелни хора. Близостта му с Гергов е честа тема на разговори в Пловдив. Добри отношения с владиката има и оръженият търговец, бивш издател на вестник „Дума“ и настоящ акционер в ЦСКА Петър Манджуков.

Преди две години той бе провъзгласен в Пловдив за архонт в присъствието на банкера Цветан Василев, рекламния бос Красимир Гергов, братя Диневи, адвокат Тодор Батков и генерал Михо Михов. Последният е част от политическото движение на Първанов АБВ.

Дядо Николай влезе отново в новините и на сватбата на Николай Бареков през 2008 година, когато лично той венча младата двойка в храма „Св. Константин и Елена”, а след това семейството бе удостоено с камбанен звън и благословия, както повелява обичаят за царски сватби.

Голяма част от гостите на изредените събития съпадат.