На тази карта Норвегия е по-голяма от Германия, Франция плюс всички централно европейски държави взети заедно.

Всеки, който си има дори и най-бегла представа от политическа география, знае, че това съвсем не е така. Но все пак... картата е съвсем вярна! 

Тя отразява икономическите територии на всички държави в света. В нея всъщност са включени не само границите, така както са нарисувани по суша, но и териториалните води, както и изключителните икономически зони. А те удължават с до 200 морски мили (370 километра) териториите след края на морския бряг.

Именно изключителните икономически зони на държавите им дават право да експлоатират ресурси, както и да бъдат използвани за всичко - офшорен бизнес, вятърни паркове, добив на природен газ и петрол.

Концепцията е сравнително нова - одобрена е през 1982 година на Третата конференция на ООН по морското право. Преди това зоната за икономическа активност бе ограничена в териториалните води, които обхващат до 12 морски мили (22 километра) от брега.

В резултат на новите правила държави с дълги крайбрежни ивици като Норвегия, Австралия, Япония, Канада, Индонезия и дори държавата джудже Микронезия се превръщат в гиганти, добивайки нови територии и ресурси.

Разбира се, има и ощетени и това са държавите, които нямат излаз на море. Така че, страни като Швейцария, Австрия, Чехия или Афганистан не получават никакъв бонус.

Другото любопитно е, че ако се вгледаме в картата, ще видим, че Средиземно, Черно и Северно море изобщо ги няма на картата. Това е така, защото в тези морета на практика след приемането на принципа на икономическите зони не остават ничии територии.