Природозащитници, музиканти и граждански активисти ще се съберат в 17 часа на лятната сцена в Борисовата градина в София на "4 в 1" - концерт, купон, протест и арт-хепънинг. Повод за събитието е случаят Карадере - преди месец правителството одобри меморандум за обявяването за приоритетен на проекта на "Мадара Юръп" за ваканционен комплекс в местността Карадере. 

В концерта ще участват групите D2, Акага, Ревю, Хоризонт, Магистри, Babyface clan и други. 

"Ще накараме нашите управляващи да спрат да си гледат в портфейлите, и да се задействат за зелено европейско развитие на България! Или просто ще ги сменим!", казват организаторите на концерта.

Те призовават гражданите "да запеем заедно и да кажем "да" на чистата природа и зеленото утре! И "не" на застрояването на Карадере, Камчийски пясъци, Корал и всички останали диви места по нашето крайбрежие!"

На изнесено заседание на Министерския съвет във Видин на 19 март управляващите решиха да одобрят меморандум, с който поемат ангажимент да съдействат на инвестиционното намерение на "Мадара Юръп". Предвиденото застрояване на местността Карадере се очаква да донесе 72 млн. евро печалба на инвеститорите. 

Преди години част от проекта бе братът на Сергей Станишев - арх. Георгий Станишев, но днес твърди, че вече се е оттеглил. Преди по-малко от година проектът отново е кандидатствал за инвестиционна подкрепа, но тогава правителството е отказало, заради неяснота кой стои зад инвеститора

Месеци по-късно инвеститорите вече са известни - 8 физически лица от Великобритания. След избухването на скандала министърът на околната среда и водите Искра Михайлова обяви, че на тази територия няма да се строи. 

Въпреки това парламентът на два пъти не успя да събере кворум, за да приеме промените в Закона за черноморското крайбрежие. Те бяха предложени от "Зелените" и трябваше да забранят строителството в двукилометровата плажна ивица на зона А и Б от териториите по „Натура 2000”.

След като и това не стана, природозащитниците организираха поредния протест, на който искат и запазване на природата, и оставка на кабинета.