Конституция или коалиция? Това е въпросът, който днес постави лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок (РБ) Радан Кънев в кулоарите на парламента.

Дилемата е в това дали РБ да направи още "исторически компромиси" с проекта си за изменения в основния закон или да излезе от управлението, скрепено с коалиционно споразумение с ГЕРБ. Ако вчера Кънев даде заявка, че при нови изменения лично той ще излезе от мнозинството, днес заговори от името на целия Блок - че Реформаторите ще го последват.

Конституционният съд вчера очаквано отказа да се произнесе по предлаганите изменения, а от ГЕРБ заговориха, че за да се осигури мнозинство за подкрепа, варианът е да се направят още компромиси. Ябълката на раздора е в квотите за членове в прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. От Блока предлагат парламентът и гилдията да си ги разделят 6:6, което според ДПС и АБВ поставя обвинението в подчинение на управляващите, а според Реформаторите ще разхлаби хватката на главния прокурор.

Изненадващо веднага след произнасянето на КС председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов (ГЕРБ) обяви, че единственият начин измененията в Конституцията да минат с необходимите минимум 160 гласа, а може и със 180, е ако квотите се предоговорят. ДПС и АБВ предлагат да станат 6 на 5 в полза на прокурорската. Кирилов обаче призна, че разговори с РБ за този нов компромис, не са водени.

"Ако от ГЕРБ се съгласят да приемат промените в квотите на ВСС - това ще бъде денят, в който лично аз няма да имам нищо общо с мнозинството в този парламент, това може да се отнася и за партията ми и за коалицията РБ, но законопроектът е толкова важен, че личното ми решение ще изпревари решението на политическите партии", заяви Радан Кънев.

По думите му в Блока са направили повече отстъпки, отколкото са били приемливи за привържениците им в името на един "много солиден краен резултат".

"Ако този резултат бъде поставен под съмнение, категорично няма място за никакви отстъпки. Искрено разчитам, че нито ГЕРБ, нито Патриотичният фронт, нито ДПС биха се отметнали от подписите си, а това е само по себе си повече от 160 гласа в българския парламент", допълни Кънев.

Ясно е, че засега РБ може да разчита на гласовете на ДПС и Фронта и проектът да мине на първо четене поне с тези 160 гласа "за". Двете партии потвърдиха този си ангажимент. В четвъртък Борислав Борисов от АБВ коментира пред Клуб Z, че позицията на партията "против" остава непроменена, но пък днес Кирил Цочев направи малка отстъпка, заявявайки, че тепърва ще се решава.

Въпросът обаче е ще преодолеят ли измененията в този им вид и второто четене, както и дали ще се намери кой да поиска ново тълкуване от КС между двете четения. От изказването и на председателя на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов днес в парламента стана ясно, че ГЕРБ в действителност е склонна да преговаря за квотите. Цветанов намекна и че поведението на Блока не е приемливо за коалиционния партньор.

"Утре, когато не мине Конституцията, тогава всичко ще бъде преписано на ГЕРБ, а не на Радан Кънев. Когато искаме да постигнем политически консенсус, искам да имаме конструктивен диалог, а не да правим изказвания и престрелки през медиите. В условията на избори, всеки ще иска да поставя някакви закачки и ултиматуми, които са недопустими в условията и тона на поведение, който демонстрира ГЕРБ. Ако не беше изказването на Радан Кънев, нямаше да ми задавате въпроси. Говоря си с всички парламентарно представени групи, но не си поствам нещата във Фейсбук страницата си, за да провокирам журналистически въпроси", хвърли Цветанов камък в градината на Кънев.

На въпрос дали разчита думите на съпредседателя на Блока като предизборна закачка, Цветанов отговори, че го приема по-скоро като такава.

И допълни, че по въпроса с квотите се чака становището на Венецианската комисия (консултативен орган по конституционо и изборно право към Съвета на Европа - б.р.). Любопитното е, че представители на Комисията вече се срещнаха (в сряда) с парламентарната шефка Цецка Цачева като след срещата стана ясно, че те одобряват разделянето на ВСС на съдийска и на прокурорско-следователска колегии. На въпрос към Данаил Кирилов дали са дали становище и за квотите в прокурорската квота, той посочи, че "не са изпадали в такава математика".

Предстои измененията в основния закон да бъдат гледани на първо четене на 23 септември. Ако минат с гласовете на 180 депутати, което е малко вероятно заради отдръпването на АБВ, то до второ четене може да се стигне от 7 дни до три седмици след това. Във варианта с подкрепа от 160 депутати срокът се удължава до минимум два месеца, което означава гласуване на второ четене след местния вот на 25 октомври. 

Според депутати от ДПС между двете четения КС отново може да бъде питан за текстовете, ако се намери кой да го сезира. Мотивът им е, че този път съдът може и да не откаже да се произнесе, защото предложенията вече не са само хипотеза, а са реално приети макар и на едно четене. Данаил Кирилов обаче не вижда смисъл в това. Според него съдът може да се произнесе едва след окончателно приемане на акта. 

Междувременно тече процесът по обновление на състава на КС с четирима нови съдии.