Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Европейската комисия днес плахо упрекна Гърция и Италия, че не правят достатъчно, за да пазят външните граници на ЕС и да задържат потока от нелегални имигранти в него.

"Не можем да ги обновяваме, ако нашите държави-членки не си вършат работата", каза комисарят по политиките на съседство и разширяване на ЕС Йоханес Хаан за Сърбия и Бившата югославска република Македония (БЮРМ). "Западните Балкани не бива да ставата паркинг или ничия земя за бежанците".

Той обаче отказа да отиде по-далече в оценката си за начина, по който Гърция и Италия, и двете членки на Шенгенската зона за пътуване без вътрешен граничен контрол, се справят с охраната на външните граници на Европа.

БЮРМ и Сърбия са главните транзитни страни в последната миграционна вълна към Централна и Западна Европа. Потокът мигранти към тях идва от Гърция, до която те стигат по море от Турция. Като страни на "първа линия" Гърция и Италия се възползват от европейски план за солидарност, който през идните две години ще преразпредели общо 40 000 незаконно влезли в тях пришълци от третия свят между останалите страни в ЕС с изключение на Великобритания и Дания. На България се падат 450 души.

Вътрешните министри на ЕС се очаква да направят идния вторник втори опит да преразпределят втора серия от 120 000 такива мигранти от Гърция, Итали и Унгария по подобна схема. Съгласие по тази схема не беше постигнато Съвет по вътрешни работи в понеделник. 

Очаквайте подробности.

Ключови думи

Коментари

ак47

Поздравления! За това, че от 1 седмица не споменавате думата "бежанци" в дописките си. Пишейки в този сайт, това си е направо мъжество :)

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.