Нова правителствена стратегия предвижда построяването на нови 635 км автомагистрали и рехабилитацията на над 17 хил. км пътища от I, II и III клас до 2020 г. Тя бе одобрена на днешното заседание на кабинета и е наречена Стратегията за развитие на пътната инфраструктура и Средносрочната оперативна програма за изпълнението ѝ до 2022 г.

В документа като приорите са посочени завършването на автомагистралите "Хемус", "Струма", "Марица", "Черно море" и "Калотина".

Според стратегията на година ще са нужни инвестиции от над 2.8 млрд. лв., което е повече от три пъти над сумите влагани през последните 10 години. Те варират между 330 млн. и близо 1 млрд. лв. годишно.

"За момента нужните инвестиции от над 22.3 млрд. лева не са осигурени, като дефицитът се очертава на 5.77 млрд. лв.", е посочено в документа. 

От европейските фондове може да се разчита на около 3 млрд. лв. до 2020 г. Другите основни източници са от винетки (1.4 млрд. лв.), такси (362 млн. лв.), държавна субсидия (178 млн. лв.), заеми от чужбина (503 млн. лв.), общинско финансиране (770 млн. лв.). 

Отделно ще бъдат договаряни заеми от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и други финансови източници.