От 14 септември за да получат руснаците шенгенска виза, трябва да се подложат на задължителна процедура по снемане на пръстови отпечатъци. Според експерти, това може да накара много руснаци да се откажат от намерението си да посетят Европа, предаде Deutsche Welle, предаде "Фокус". 

Охлаждането на отношенията със Запада, съчетани с падането на курса на рублата, и без това повлия негативно на туристическия поток от Русия за ЕС. По предварителните оценки на експерти от индустрията, той е намалял с около 40%. Това най-добре усетиха и хотелиерите по Черноморието.

Възможно е Русия в близко бъдеще да въведе подобни мерки за посетителите от ЕС. Тогава има риск малкият брой на туристите от Европа да стане нищожен. От Федералната агенция по туризъм сериозно се опасяват, че Москва може да предприеме подобна стъпка. 

Според шефа на Ростуризм Олег Сафонов, ако руското външно министерство иска да отговори на Европа със същите мерки, това би имало изключително негативно влияние върху потока на туристи от Европа. „Освен това, поради малкия брой на руските визови центрове в чужбина ще бъде още по-трудно да се получи руска виза“, каза той.