Софийският апелативен съд от втори опит оправда Цветан Цветанов по делото за т. нар. 6 "не". Днес в рамките на един ден апелативните магистрати изгледаха делото, което им бе върнато от Върховния касационен съд. Именно по него бившият вътрешен министър имаше ефективна присъда (и от СГС, и от САС) от 4 г. затвор и забрана да заема висши ръководни длъжности 5 г.

Днес САС даде ход на делото за това, че Цветанов 6 пъти е спрял позволено от съда СРС срещу бившия шеф на РЗБОП във Велико Търново Орлин Тодоров и двама криминално порявени.

Като свидетели по делото бяха призовани Станимир Флоров - бивш шеф на ГДБОП и Петър Христов. Двамата трябваше да кажат дали, поставяйки шест пъти „Не" под разрешени от съдия СРС, Цветанов е сложил чадър над Орлин Тодоров заради близостта на последния именно с Флоров. Нещо, което Цветанов отрича.

В рамките на хода на делото по време на разпита на Флоров заяви, че не е знаел, че срещу Орлин Тодоров се прилагат СРС. При назначаването на Тодоров, Флоров е изхождал от факта, че той е имал достъп до класифицирана информация. Флоров заяви, че не познава и не е имал лични отношения с Тодоров преди това. Назначението му пък не било съгласувано с тогавашния вътрешен министър Цветанов, защото било прието за подобни длъжности, когато кандидатът е оценен положително, да получи длъжността, стига да отговаря на изискванията.

Флоров заяви също, че е назначил Тодоров като редови служител.

"Назначаване на обикновени служители не съм обсъждал с главния секретар и министъра", заяви той, цитиран от БГНЕС.

На въпрос на прокурора колко време след назначаването му Тодоров е повишен, Флоров заяви, че не може да си спомни. Той обаче заяви, че заради географското си разположение през Велико Търново преминава трафик на хора и наркотици и по времето, когато Тодоров е управлявал областната дирекция, престъпността е намаляла и е имало повече свършена работа от страна на полицията по оперативните дела.

Вторият свидетел Петър Христов заяви, че е познавал през 2004 г. вътрешния министър само като публично лице. В същото време Христов посочи, че познава Орлин Тодоров от 1988 г. от Велико Търново, където двамата са били курсанти. В хода на пледоариите адвокатът на Цветанов Менко Менков заяви, че той "е действал при условия на обвързана компетентност", т.е. поведението на Цветанов и отказване даването на разпоредба за употреба на СРС, е било спрямо позволеното от закона и не може да става дума за намеса в съдебната власт. Адвокатът каза още, че Цветанов единствено е спазвал закона за СРС и по тази причина са били наложени отказите.

Цветанов вече получи оправдателна присъда по делото за обезщетение на Орлин Тодоров, а по третото срещу него - прокуратурата оттегли обвинението си, че е позволил безразборно подслушване по време на министерстването си.