Софийката градска прокуратура се обяви против регистрацията на "Националистическа партия на България". Обвинителите привеждат множество доказателства, че активисти на партията са пропагандирали омраза, нетърпимост и вражда на религиозна, верска и национална основа, като това е ставало включително и в медиите.

Самата програма на „Националистическа партия на България" съдържа 21 точки, сред които "смазване на циганския терор с железен юмрук", "борба и забрана на всички антибългарски организации като "Отворено" общество и Български Хелзински комитет" и др. 

"Уважаемият съд разполага с необходимите доказателства, за да констатира, че е налице несъвместимост и явно противоречие на идеологията и дейността на Националистическата партия на България с духа и нормите на Конституцията на Република България и Закона за политическите партии, както и с приложимото европейско право и релевантната съдебна практика на ЕСПЧ, поради което следва да бъде отказано регистрирането и вписването на визираната политическа партия в надлежните регистри", заключават от прокуратурата в становището си до Софийския градски съд.

Лидер на "Националистическата партия на България" е Симеон Костадинов, който нашумя с крайните си изказвания за бежанци и роми. Активен във формацията е и бившият депутат от "Атака" Павел Чернев. В нерегистираната партия влизат части от "Кръв и чест", Българска национал-радикална партия и др. Преди месец събираха доброволци, които да се бият за "свободата" на Крим.

В момента оттам се готвят за участие в изборите като събират подписи да регистрират като независим кандидат Николай Йовев. Сегашният Изборен кодекс улесни твърде много участието на независими кандидати - нужни са 1000 подписа и 100 лева депозит.