БЕРЛИН – След близо 24 години забвение част от величествения паметник на Владимир Илич Ленин беше изровена. Това е 2,5-тонната гранитна глава, висока 1,70 м, част от 19-метровия монумент. Той беше издигнат на площад “Ленин” в Източен Берлин през април 1970 г. по повод 100-годишнината от рождението на вожда на съветската революция. Паметникът е дело на съветския скулптор Николай Томский.

Първо падна Берлинската стена, после и монументът.

Малко след обединението на Германия, на 13 ноември 1991 г., омразният паметник, напомнящ за комунистическата ера, беше сринат и натрошен на 130 фрагмента, но главата беше пощадена. Това стана с решение на Сената след дълги преговори и по настояване на граждански организации. Те бяха подкрепени от тогавашния управляващ кмет на Берлин, християндемокатът Еберхард Дипген. Той открито заяви, че в неговия град няма място за символ на една диктатура, при която много хора са били преследвани и избивани.

Момент от събарянето на паметника през 1991 г.

Огромната глава беше запазена, но и тя отиде в небитието - всичко беше заровено в гориста местност в югоизточните покрайнини на  Берлин.

Сега беше решено гранитната глава на вожда на революцията да бъде извадена от гроба и да се постави в Цитаделата на берлинския квартал “Шпандау”. Тя ще е основна част от постоянна композиция на берлински паметници. Ще бъдат изложени 150 бюста и статуи от XVIII век, единствено гранитната глава на Ленин е от по-късна епоха.

Сега гранитната глава ще бъде изложена пред Цитаделата в Шпандау.

Монументът на Ленин в Източен Берлин стана известен на милиони хора по света, когато него вече го нямаше. Той беше централен акцент на трагикомедията “Гуд бай, Ленин” (2003 г.). Паметникът беше издигнат бутафорно и в края на филма се олюля и изчезна. Внушението беше: "Залезът на ГДР".

Сега оригиналната гранитна глава ще бъде почистена и изложена в Цитаделата в Западен Берлин. Останалите отломки ще почиват в мир под земята на Източен Берлин. Някогашният площад “Ленин” отдавна е с друго име – “Площад на обединените нации”.

Главата от розов гранит от монумента на Ленин официално ще бъде представена в понеделник, но в присъствието на едва 20 души – представители на градската управа и на музейни работници. Гражданите ще могат да я видят, когато бъде почистена.

Така изглеждаше навремето монументът на Ленин.