При сегашното управление много по-често става това, което Реформаторският блок иска, а не това което ДПС иска. Това отговори лидерът на ДСБ Радан Кънев в "Панорама" по БНТ на въпрос кой повече налага решенията в управлението.

"Но начинът, по който политическата мафия се е впила... Начинът, по който корупцията се е впила в българската администрация – а ДПС е само едно от лицата, няма как да бъде достатъчно (свършеното от РБ, б.р.) и няма как нещата да вървят", определи той ролята на реформаторите.

Запитан за "битката им с Делян Пеевски", той каза:

"Не може да има битка с Делян Пеевски. Имаме огромен проблем с това, което той представлява, което олицетворява."

Това, което Кънев лично и всички техни министри и зам.-министри видели, е, че Пеевски е просто лицето на един огромен проблем.

"Ние си го избрахме за физиономия. Той утре ще си тръгне. Наистина по един арогантен начин го прави в момента, но той си тръгва. Ще си тръгне.

Нима си мислите, че когато един човек си тръгне, ще спрат партийните назначения, в болници, отчисления към касите", попита риторично Кънев.

Той каза, че откакто РБ са в здравеопазването, няма повече партизански назначения на шефове на болници, районни инспектори или училищни директори.

Кънев обаче насочи вниманието, че няма достатъчно разкрити хора, които са били в корупцията.

Той определи, че румънският модел за борба с корупцията в прокуратурата, на който са заложили в предизборната си програма, в момента изглежда безнадежден.

"От този парламент той няма да бъде приет", каза ДСБ лидерът.

Кънев се зарече, че "стъпка по стъпка и със зъби и нокти" ще направят това, което пише в програмата им. И даде пример с Петър Москов.

"По същия начин ще мине през тази борба с Меглена (Кунева, б.р.) антикорупционният закон, по същия начин с Христо Иванов... Ще прескочим още един трап наесен."

Той обаче каза, че ако основните неща не станат, ще мислят по друг начин.

"Прокуратурата се е превърнала в някакъв вид масонска ложа в България. И взима решения в някакви спуснати завеси...", описа ситуацията Кънев..

Като червена линия той определи, че няма да отстъпят по отношение на това да има единен антикорупционен орган - нещо, което и Европа ни препоръчва.

Запитан, дали няма да не прескочат трапа, ако дадат лош резултат на местните избори, Кънев определи, че в в момента опорната точка на "помиярските медии в България" е: те са в изолация и не са на власт.

"Местните избори показват само едно- единствено нещо – доверие към кмета и общинския съвет. Никой няма да гласува на местни избори за Бойко Борисов, никой няма да гласува за Радан Кънев", каза той.