Над 60 сделки, свързани със закупуването на евтини апартаменти от държавни служители, са станали на територията на София-област в периода 1997-2015 г. Това каза пред Клуб Z областният управител на София Веселин Пенев.

Тази информация е събрана от областната администрация по искане на парламентарната Комисия за борба с корупцията. Пенев отказа да даде подробности за имена на служители, които взели евтини жилища, но уточни, че информацията ще бъде пратена в парламента в най-скоро време.

Преди два месеца председателят на комисията Валентин Николов обяви, че ще поиска от всички областни управители данните за държавните служители, които са купували апартаменти на занижени цени чрез механизма на т.нар. компенсаторки. Проверката обхваща периода от 1997 до 2015 г.

Софийска област е последната, която дава информация за тези сделки. Пред Клуб Z Николов заяви, че това забавяне е необяснимо и дори на няколко пъти е писал до областния управител за това.

Пенев отрече да е бавил умишлено подаването на данните. Според него именно в София тези сделки са най-много и е отнело време събирането на цялата информация за тях. Забавил се и защото в областната администрация работели малко служители.

След като информацията от цялата страна бъде събрана, тя ще бъде класифицирана от експертите на Комисията за борба с корупцията и оповестена.

Инициативата на комисията стартира, след като стана ясно, че нейният член Мустафа Карадайъ (ДПС) е купил жилище по този начин. Това даде повод да бъде поискано отстраняването на Карадайъ от състава й. Преди 12 години, когато е бил на административна длъжност, Карадайъ се е сдобил с държавен апартамент на много по-ниска цена от реалната.

След като случаят с Карадйъ стана обществено достояние лидерът на ДПС Лютви Местан защити своя депутат и обясни, че срещу него се упражнява политическа репресия. Местан показа преписка на писмен отговор, зададен от депутат на ДПС към министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, в който се пита за всички политици и висши държавни служители, които са придобивали жилища в периода 1997-2015 г. по реда, по който го е направил и Карадайъ. Такъв отговор обаче бил отказан с мотива, че ще се разкрият лични данни. Така Местан мотивира твърдението си, че комисията действа избирателно. 

Твърденията на Местан станаха повод да бъде изискана цялата информация по такива сделки, само че от областните управи. Николов каза още, че казусът с Карадайъ ще бъде даден на прокуратурата.

Закупуването на жилища с компенсаторки от висши държавни служители лъсна с особена сила по времето на правителството на НДСВ. Скандалът избухна след като се разбра, че строителният министър Валентин Церовски си е купил жилище с компенсаторки. Имотът му в центъра на София бе излязъл 7 пъти под реалната цена. След това наяве излязоха имената на областния управител на София Росен Владимиров (ДПС), зам.-председателя на парламента Юнал Лютфи (ДПС) и т.н. В подобни сделки бяха уличени министърът на държавната администрация Димитър Калчев, директорката на правителствената пресслужба Цветелина Узунова, министър Неждет Моллов, депутатката Гадар Хачикян, главният секретар на МС Севдалин Мавров, експертката към политическия кабинет на премиера Рада Паунова, шефката на дирекция "Финансово-стопанска дейност" Полина Иванова и др.

За част от тези сделки проверката откри нарушения. Те бяха свързани най-вече с това, купувачите им са ги придобили без да имат право на това по закон, защото не са имали жилищни нужди.