Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Над 60 сделки, свързани със закупуването на евтини апартаменти от държавни служители, са станали на територията на София-област в периода 1997-2015 г. Това каза пред Клуб Z областният управител на София Веселин Пенев.

Тази информация е събрана от областната администрация по искане на парламентарната Комисия за борба с корупцията. Пенев отказа да даде подробности за имена на служители, които взели евтини жилища, но уточни, че информацията ще бъде пратена в парламента в най-скоро време.

Преди два месеца председателят на комисията Валентин Николов обяви, че ще поиска от всички областни управители данните за държавните служители, които са купували апартаменти на занижени цени чрез механизма на т.нар. компенсаторки. Проверката обхваща периода от 1997 до 2015 г.

Софийска област е последната, която дава информация за тези сделки. Пред Клуб Z Николов заяви, че това забавяне е необяснимо и дори на няколко пъти е писал до областния управител за това.

Пенев отрече да е бавил умишлено подаването на данните. Според него именно в София тези сделки са най-много и е отнело време събирането на цялата информация за тях. Забавил се и защото в областната администрация работели малко служители.

След като информацията от цялата страна бъде събрана, тя ще бъде класифицирана от експертите на Комисията за борба с корупцията и оповестена.

Инициативата на комисията стартира, след като стана ясно, че нейният член Мустафа Карадайъ (ДПС) е купил жилище по този начин. Това даде повод да бъде поискано отстраняването на Карадайъ от състава й. Преди 12 години, когато е бил на административна длъжност, Карадайъ се е сдобил с държавен апартамент на много по-ниска цена от реалната.

След като случаят с Карадйъ стана обществено достояние лидерът на ДПС Лютви Местан защити своя депутат и обясни, че срещу него се упражнява политическа репресия. Местан показа преписка на писмен отговор, зададен от депутат на ДПС към министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, в който се пита за всички политици и висши държавни служители, които са придобивали жилища в периода 1997-2015 г. по реда, по който го е направил и Карадайъ. Такъв отговор обаче бил отказан с мотива, че ще се разкрият лични данни. Така Местан мотивира твърдението си, че комисията действа избирателно. 

Твърденията на Местан станаха повод да бъде изискана цялата информация по такива сделки, само че от областните управи. Николов каза още, че казусът с Карадайъ ще бъде даден на прокуратурата.

Закупуването на жилища с компенсаторки от висши държавни служители лъсна с особена сила по времето на правителството на НДСВ. Скандалът избухна след като се разбра, че строителният министър Валентин Церовски си е купил жилище с компенсаторки. Имотът му в центъра на София бе излязъл 7 пъти под реалната цена. След това наяве излязоха имената на областния управител на София Росен Владимиров (ДПС), зам.-председателя на парламента Юнал Лютфи (ДПС) и т.н. В подобни сделки бяха уличени министърът на държавната администрация Димитър Калчев, директорката на правителствената пресслужба Цветелина Узунова, министър Неждет Моллов, депутатката Гадар Хачикян, главният секретар на МС Севдалин Мавров, експертката към политическия кабинет на премиера Рада Паунова, шефката на дирекция "Финансово-стопанска дейност" Полина Иванова и др.

За част от тези сделки проверката откри нарушения. Те бяха свързани най-вече с това, купувачите им са ги придобили без да имат право на това по закон, защото не са имали жилищни нужди.

Ключови думи

Коментари

фрунзе

Стига констатации бе, лайнари!!!!!! Кажете има ли осъдени?!?!?

ЧЕП

А за ограбването на КТБ, НЕК, Бех ,Булгаргаз Булгарабак и прочие,имали разкрития!?На кого са обш6орките, които лапат парите ни!?

socialen

ГЕРБ прави каквото си иска.

socialen

Корупцията достигна при ГЕРБ нови висоти.

трол

Някой проверява ли кои правителства закопаха в гьола "белене 2 000 000 000 лева!И се съдим за още толкова! КОЙ!? Пълна тишина....

Изумително-нали цитираната бивша депутатка Гадар беше заявила ,че ще връща апартамента, защото депутат няма право да купи ведомствен апартамент?! Върна ли апартамента, или го задържа? държавата какво направи за да отнеме незаконно дадения апартамент?

Импала

socialen, пак ли те баннаха в Дневник ве. Нема да се косиш - нека там РъБовете си живеят в техния илюзорен свят.Иначе си прав - Бойко наистина си прави каквото си поиска. Предвиждам даже скоро да му писне от педалските номера на РБ и ДПС и да направи кабинет Борисов 3 - с участието на БСП. Миков поне вице-премиер. :-)

Запознат

Някой ще провери ли как Георгица Стоянова (директор на дирекция „Правно-нормативна дейност” в Министерството на отбраната) се е сдобила с апартаент на безценица в софийски централен квартал??

Крис

А този на снимката ще каже ли как се сдоби с 27 имота-къщи,апартаменти,заведения,гаражи в Добрич и Кранево?!

Написаното се отнася за след 2002-3та година

Важното е, обаче, пак да се каже и преповтори многократно, че разследването е от 1997-ма година!?!? ;)... Въпреки, че всичко почва от 2003-та. И въпреки, че по принцип най-големите зулуми у нас, включително с мафиотизирането на държавния апарат, с заформянето на олигархията от представители на подземния свят, които си "късаха гущеровите опашки" и от такива на висшата десарска агентура на ДПС (с обръчите) и подобни на тях, започна при Симеон и то някъде от 2003-та година нататък... По нататък цялата тази паплач се разпищоли съвсем нагло, като у дома си. Симеон ни размрази и забравената от 1991-ва година "Белене", където се изляха после още няколко милиарда. За да се превърнем постепенно и особено след 2009-та в абсолютна държава на мафията. И за да стигнем, както написа ЧЕП по-долу, и до "КТБ, НЕК, Бех, Булгаргаз, Булгарабак и прочие.." Да не забравяме, че от 2001-ва насам, наред и вътре във всичко това, по стълбицата на държавната власт се изкачват задружно, като едни от главните действащи лица и лицата Борисов и Пеевски.

боримечката

николоов ,много слабо ти пукна топчето! правете проверки на милиардите!

Тнт

Карадайъ е следвакият ни посленик в Турция. Щом на Надка тоя пост й прилегна /след като прилапа гаражите на УБО/, що да не го направим и него.

Аз имам само три въпроса за корупцията в София. Откъде намери Мафиански пари да купи терените до Градската и до Проното и как така метрото стигна първо до бизнес парка на Спящия по Паркинзите и чак след това до летището. 60-тте апартамента са дреболия, която трябва да се чисти след главното. СДС и ГЕРБ обърнаха София на клоака за 25 години.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.