Едва 126 млн. лв. допълнителни средства в бюджета си за следващата година и само 14,4 млн. лв. в резерва е поискала Националната здравноосигурителна каса, стана ясно през седмицата. Според прогнозните разчети, ведомството планира да събере 2 116 584 000 лв. (със 75,8 млн. лв. повече спрямо 2015-а) от здравни вноски и очаква да получи 1 046 331 000 лв. (или 68 млн. лв. допълнително) като трансфер от държавната хазна. Така се оформят 3 201 465 000 лв. общи приходи, от които касата планира да изхарчи 3 197 781 000 лв. или само 122,2 млн. лв. повече от тази година.  

На фона на традиционния дефицит в здравния сектор, който през годините варира между 350 и 500 млн. лв., сумата е доста скромна и едва ли ще се справи с хроничния недостиг на средства. В края на 2016-а парите може да се окажат и още по-малко, ако гражданите продължат да не плащат здравните си вноски, но да ползват безплатна медицинска помощ (в повечето случаи спешна). Иначе в проектобюджета е включено планираното 5%-но годишно увеличение на средствата от държавата, записано с последните промени в Закона за здравното осигуряване.   

На този етап плановете на здравната каса са да обезпечи дейността на лечебните заведения с 1 329 692 000 лв. (с 46 млн. лв. повече от тази година) и да похарчи общо 762 млн. лв. за медикаменти и медицински изделия (което е с 42 млн. лв. повече). Допълнителни 6 млн. лв. са планирани в бюджета за джипитата, още 16 млн. лв. ще получат специалистите, а най-скромното увеличение от 3 млн. лв. е предвидено за лекарите по дентална медицина. Резервът през 2016 г. пък ще бъде 316 292 000 лева.  

Според експертите прогнозните разчети са в твърде суров вид, а цифрите и разбивките със сигурност ще претърпят корекции, защото не са съобразени с последните приети от парламента реформи в сектора. Вината обаче не е на здравната каса, защото законът я задължава да изготви и изпрати проектобюджета си за съгласуване в Министреството на финансите до края на август. Ведомството е изпълнило ангажимента си, съобразявайки се единствено с приетите в средата на юни промени в Закона за здравното осигуряване. Поправките, свързани с лечебните заведения бяха окончателно одобрени от Народното събрание тази сряда и не фигурират в проекта на касата.   

На първо място не е отчетено разделянето на здравния пакет на основен и допълнителен. На този етап списъкът с диагнозите, които ще се заплащат изцяло с публични средства, както и конкретната им стойност, все още се уточняват. Очаква се експертните групи да приключат работата си до края на септември, но редакции ще се нанасят поне месец след това. С други думи, ясни разчети за приходите и разходите си касата би могла да представи най-рано през ноември, за да може законът за бюджета й да бъде гласуван от парламента до края на годината.  

В проекта не е отразена и друга подробност - наложените още през януари болнични лимити, които изискват от лечебните заведения да харчат 90% от предвидените средства. Условието беше поставено от Министерството на здравеопазването, за да се ограничи преразходът в болничната помощ, но това така и не се случи. За да обезпечи дейността на всички лечебни заведения в страната, още през януари здравната каса извади 170 млн. лв. от резерва си, а в началото на юли даде допълнителни 59 млн. лв., за да покрие недостига за онколекарства. В края на април отблокира 3,2 млн. лв. за болнична помощ, а няколко седмици по-късно се наложи да изплати още 15,2 млн. лв. за оказаната от лечебните заведения спешна помощ. По същото време управителят на ведомството Глинка Комитов обяви, че прогнозният дефицит в бюджета за здраве е 200 млн. лв., но това не спря плащанията от резерва. През юли беше решено болниците да получат още 38 млн. лв., а в края на август пак за тях се намериха още 4,5 млн. лева.  

На този етап резервът на касата е на критичния си минимум, а ръководството умува как да се разплати с аптеките. За лекарства не достигат около 54,4 млн. лв. И ведомството се надява да убеди търговците на дребно да изчакат парите си до януари 2016-а. Вариантът обаче трябва да бъде одобрен не само от касата, а също от аптеките, дистрибуторите и Министерството на финансите.  

Ако се вярва на прогнозите, касата ще завърши годината с поне 100 млн. лв. дефицит, който със сигурност ще се отрази на всички плащания през 2016-а.